Nekoliko manj znane so njihove naprave z bencinskimi motorji, v katere so praktično prenesli značilnosti iz omenjenih strojev. Verižne žage, vrtne kosilnice, motorne kose, pihalniki listja in druge naprave so kombinacija preverjene kakovosti Makita in zanesljivih motorjev z nizko stopnjo emisij.

makita1.jpg

Odločili smo se, da preizkusimo Makitini motorni kosi. Obe sta opremljeni s štiritaktnim motorjem tehnologije MM4, o kateri lahko preberete v okvirju. Makitin motor je učbeniški primer štiritaktnega motorja – majhen in kompakten, v prostem teku pa izredno tih in z zelo majhnimi vibracijami. Ob visokih obratih razvije izjemno moč, vse to pa dosega z bistveno manjšimi izpusti škodljivih snovi, kot jih imajo primerljivi dvotaktni motorji. Morda je še najpomembnejša lastnost motorjev MM4 nižja poraba goriva, na dvotaktno olje pa tudi lahko pozabimo. Model EBH341L je pravi delovni konj – motor z 1,5 konjske moči, velika rezalna glava, večja teža in priloženo štirikrako rezilo. Na drugi strani smo imeli manjši trimer ER2550LH, ki se po videzu precej razlikuje od prvega modela – gre za lahko in okretno koso, ki uporabnika tudi ob dolgotrajni košnji le malo obremenjuje. Na travo smo torej postavili dva precej različna stroja, da bi videli, kaj Makita sploh ponuja.

makita2.jpg

Manjša in večja kosa

Preizkušena makita ER2550LH je torej osnovna motorna kosa, namenjena delu na manjših površinah. Tehta manj kot pet kilogramov in ima sistem za lažji zagon, pri katerem pa pomaga tudi črpalka za gorivo. Gre za lahko koso z zavito osjo in okroglim ročajem, zato je posebno priročna za košnjo po razgibanem terenu, pa tudi pri shranjevanju in transportu so njene manjše dimenzije pogosto dobrodošle. Okrog grmovja, ob robnikih in pod sadnim drevjem je delo z njo res učinkovito, zaradi motorja z eno konjsko močjo pa ni primerna za prevelike površine. Najbolj se obnese kot dodatek pri košnji z vrtno kosilnico, ko ji tudi kakšna trpežnejša trava ne povzroča posebnih težav. Ob bolj trdovratnem rastju moramo sicer nekoliko prilagoditi način dela, vendar pa lahko z bolj umirjenimi gibi in dobro nitko naredimo marsikaj. Kosilna glava je manjših dimenzij, a je robustna in tudi nitka lepo teče.

makita3z.jpg

Štiritaktni motor

Večji izmed preizkušenih modelov, EBH341L, ima že na videz precej večjo kosilno glavo in prav tako tudi nitko, kar je še pred zagonom obljubljalo marsikaj. Obe kosi imata na nenavadno skritem (in posledično zaščitenem) mestu črpalko za gorivo, zato tudi zagon hladnega motorja z 1,5 KM ni naporen. V prostem teku je štiritaktni motor izredno tih, ko pa razvije delovno temperaturo, je na visokih obratih njegova moč izjemna. Tudi ob hitrejši košnji drobnejšega grmovja se kosa ni pritoževala. V rokah je bilo čutiti konstantno moč, pa tudi motor je zanesljivo deloval v visokih obratih brez značilnega padca moči, kot ga poznamo pri slabših motornih kosah. V nasprotju z manjšim modelom je EBH341L dodan še ramenski trak za lažjo košnjo. Uporabnikom, ki kosijo večje površine, priporočamo nakup dodatnega Makitinega naramnega pasu, ki udobneje razporedi težo na obe rameni. S takšno razbremenitvijo kosca postane delo minimalno utrujajoče.

makita4.jpg

Košnja trpežnejšega rastja

EBH341L ima priložen štirikraki rezilni nož, ki se ga namesti hitro in enostavno. Z njim lahko pokosite praktično vsako podrast in manjše rastje, čeprav lahko s tako močno koso teren brez težav očistite tudi s kakovostno nitko. Izkušnje so pokazale, da večina uporabnikov nož namesti zelo redko in tudi v gošči raje zaupa nitki. Dobronameren nasvet – ko se z nitko spravite nad praprot ali robidovje, ne hitite. Spremljajte obnašanje kose, vrtljaje motorja in vibracije ter čezmerno ne obremenjujte stroja. Če se z nitko lotimo takšnega rastja, ni nič narobe, vendar pa se moramo zavedati, da so koprive in praprot nekaj drugega kot nežna zelena trava.

makita5.jpg

Široka paleta Makitinih naprav

Obe kosi imata nameščen okrogel ročaj, zaradi česar sta uporabni za delo na vseh naklonih. Večji model je na voljo tudi v izvedbi z dvojnim ročajem, s čimer postane kosa čudovit stroj za enakomerno košnjo večjih sklenjenih površin. Z dvojnim oziroma kolesarskim ročajem, kot so ga poimenovali pri Makiti, lahko s tekočimi enakomernimi gibi natančno kosimo travo na določeno višino. Zato je najbolj uporaben na večjih ravnih površinah, medtem ko je na klancu dvojni ročaj prej ovira kot prednost. Makitina ponudba motornih kos je sicer precej obsežna, saj ponujajo več kot deset naprav z različnimi zmogljivostmi in lastnostmi, tudi dve električni kosi. Manjši trimer se napaja prek električnega kabla, težjo koso s štirikrakim rezilom pa poganja 36 V akumulator.

makita6.jpg

Gre torej za precej obsežno paleto naprav, kjer lahko sebi ustrezno najdejo tako profesionalni uporabniki kot zgolj občasni kosci, če pa upoštevamo še ponudbo vrtnih kosilnic, prezračevalnikov trave, škarij in drugih naprav, se zgodba sploh ne konča. Preverjena kakovost Makitinih naprav se brez dvoma kaže tudi v motornih kosah, saj so robustne, zanesljive in trdno zgrajene. O njihovi življenjski dobi na podlagi nekajdnevnega preizkusa težko sklepamo, a saj veste, kako reče marsikateri mojster, vajen Makitinih naprav: »Če hočeš kupiti večkrat, kupi najceneje. Če hočeš kupiti enkrat za vselej, kupi makito.«