Vrtnice so zelo priljubljene okrasne rastline. Povezane so s čustvi, zapeljevanjem in izkazovanjem naklonjenosti. Lepota njihovih cvetov navdušuje s široko paleto barvnih odtenkov, a je njihova skrivna moč, s katero najdejo pot do srca, vonj. Prave vrtnice dišijo opojno, njihov vonj je vonj po užitku in razkošju. Vsaka vrtnica ima svoj vonj, nekatere dišijo močno, druge blago, tretje pa sploh nimajo vonja. Vendar, kdo bi hotel imeti na svojem vrtu vrtnico, ki ne diši? Večina ljudi, ki se odloči za vrtnice v svojem vrtu, izbere takšno sorto, ki prijetno diši.

S trni ali tudi brez njih

Lahko bi rekli, toliko kolikor okusov, toliko tudi vrtnic. Število različnih sort vrtnic je ogromno. Izvedeli boste, da se vrtnice med seboj razlikujejo ter kako izbrati, posaditi in negovati vrtnice čez vse leto. Vrtnice ločimo po velikosti cele rastline in po načinu razrasti. Vemo, da imajo različne barve, oblike in velikosti cvetov. Nekatere cvetijo večkrat, druge le enkrat v istem letu. Pri večkrat cvetočih vrtnicah je najbolj bogato prvo cvetenje. Vsa nadaljnja cvetenja nikoli ne dosežejo učinka, ki ga je imelo prvo. Obstajajo tudi vrtnice brez trnov oziroma bodic. Tako lahko pridejo na račun vsi tisti, ki pri vrtnarskem delu ne marajo nositi rokavic. Nič opraskanih rok, nobenih vbodov in s tem vedno dobra volja.

Delitev na devet razredov

Vsaka vrtnica je uvrščena v svoj razred; teh je devet. Rožni grmi zrastejo do višine dva metra in cvetijo v višini oči. Velecvetne vrtnice imajo velik, žlahtno oblikovan cvet. Na dolgem steblu se razvije en cvet ali do trije, največ pet cvetov. Mnogocvetne so tiste vrtnice, ki imajo cvetove v šopih. Atrijske vrtnice so pomanjšane mnogocvetne vrtnice. Poliante so nizke vrtnice s preprostimi cvetovi, ki so združeni v velike socvetne šope. Pritlikave vrtnice so močno pomanjšane mnogocvetne vrtnice. Prekrovnice prekrivajo tla in brežine, zahtevajo manj vrtnarskega dela v primerjavi z mnogocvetnimi vrtnicami in so zelo odporne proti mrazu in boleznim. Plezalke (ramblerji) dosežejo višino do osem metrov tako, da se z bujnimi trnatimi rozgami oprimejo drevesnih vej ali konstrukcije (pri plezanju na hišo potrebujejo vodila). Popenjave vrtnice nimajo vitic in za vzpenjanje potrebujejo oporo.

Nega in sajenje vrtnic

Želja vsakega vrtnarja je, da bi imel zdrave in lepe vrtnice. Zato jih moramo posaditi na zračno in svetlo mesto, najbolje takšno, ki je s soncem obsijano vsaj osem ur na dan. Tako bodo dobro uspevale in zmanjšala se bo verjetnost glivičnih okužb. Vrtnice najbolje rastejo v prezračenih ilovnatih tleh z dobro strukturo. Za dobro rast potrebujejo organsko snov. Zemlji je treba primešati 10 do 15 odstotkov organske snovi v obliki vrtnega ali industrijskega komposta ali preležanega in preperelega hlevskega gnoja. Najboljša so nevtralna tla s pH 6,2 do 7,1.

Več o vrtnicah si lahko preberete tukaj.