Čeprav so danes drevesa odeta v zelenje, skrivajo razsežnosti vremenske katastrofe izpred štirih mesecev, škoda, ki so jo utrpeli slovenski gozdovi in parki, pa je izjemno huda. Z njenimi posledicami se še danes soočajo tudi v Arboretumu Volčji Potok. Arboretum je svoja vrata ponovno odprl že v marcu, očiščene so bile tudi glavne sprehajalne poti v zalednem delu parka, velik del parkovnega gozda pa je zaradi podrtih in polomljenih dreves še vedno nevaren in težje dostopen. S pomočjo prostovoljcev bodo arboretum očistili in zagotovili varnost obiskovalcev predvsem na območju Jelove drage, ki jo je žledolom najbolj prizadel, in njene neposredne okolice.

Pobuda za čiščenje na delovni akciji na Snežniku

Do pobude za akcijo je prišlo na podobni, izjemno uspešni delovni akciji »Skupaj za skupno« na Snežniku, ki so jo po žledolomu organizirali nekdanji sodelavci Žurnala skupaj z uradom predsednika Republike Slovenije in ministrstvom za kulturo. Prostovoljci, katerim se bodo tudi tokrat pridružili predsednik republike Borut Pahor, minister za kulturo Uroš Grilc, nekdanji sodelavci Žurnala, dosedanji zmagovalci in finalisti akcije Junak Slovenije ter varuhi arboretuma in številni drugi, bodo odstranjevali veje iz gozda in jih nosili na kupe, čistili in grabili bodo gozdne poti ter odvodne jarke. Tokrat se bodo akciji pridružili sodelavci Radia Kranj, ki bodo dogodek tudi medijsko podprli.

Pod nadzorom strokovnih sodelavcev Arboretuma

Delo bo potekalo pod nadzorom strokovnih sodelavcev iz Arboretuma Volčji Potok, ki bodo naloge razdelili tako, da bo potekalo nadvse varno. Na delovno akcijo vljudno vabijo tudi družine, saj bo zagotovljeno varstvo otrok, ki se bodo lahko pod nadzorom pedagoških delavcev posvečali grabljenju in zlaganju drv v skladovnice, spoznavali bodo rastline ter se seznanili z nastalo škodo. Akcija bo trajala od 9. do predvidoma 14. ure. Po zaključku dela bodo za vse, ki bodo to želeli, organizirali vodenje po parku in svetovanje o urejanju vrtov. Poskrbljeno bo tudi za topel obrok, pijačo in prigrizke. Za delo so priporočljiva udobna delovna oblačila in primerna obutev ter zaščitne rokavice.

Udeležbo najavite čim prej

Zaradi organizacijskih potreb vljudno prosijo, da svojo udeležbo na akciji čim prej, najpozneje pa do srede, 4. junija, prijavite neposredno na spletni strani Arboretuma Volčji Potok http://www.arboretum.si/obiscite-nas/novice/342-cistilna-akcija-v-arboretumu-volcji-potok. Število udeležencev je zaradi varnosti in nemotenega poteka dela omejeno.