Posamezna drevesa so se zaradi prevelike obremenitve prelomila ali izruvala skupaj s koreninami. Podirale so se tudi odrasle, dvestoletne bukve, za katerimi je v gozdu nastala velika praznina. Izruvane bukve ob sprehajalnih poteh so uničile še del steze, ki se je vila ob njih. Najslabše stanje je nad Jezerom v Jelovi dragi, kjer je uničenih 90 odstotkov dreves. Deformirana drevesa, ki se ne bodo vrnila v prvotno stanje, je treba odstraniti. Velika škoda je tudi na grmovju, predvsem na oblikovanih pušpanih. Na nekatera območja v Arboretumu, kjer je velik delež poškodovanih dreves, bodo posadili nove sadike, druga manj poškodovana območja pa bodo prepustili naravnemu zaraščanju.

Letos prihajajo premikajoči se dinozavri

Kljub pospešeni sanaciji škode pa od začetka marca v Arboretumu Volčji potok že potekajo stalne prireditve. V okviru razstave Dinozavri prihajajo, ki se začne 21. marca in se konča 10. junija, je že na ogled prvi premikajoči se dinozaver t-rex, od aprila pa jih bo razstavljenih že 65. Višek dogajanja bo tradicionalna spomladanska razstava tulipanov z razstavo cvetja, vrtnarstva, vrtne opreme in vrtnarskim sejmom, ki bo potekala od 26. aprila do 4. maja. Od marca do oktobra je na odprta tudi razstava kaktusov, ki je na ogled v novem, višjem rastlinjaku. Predprostor je zdaj interaktivni informacijski prostor, kjer boste dobili vse potrebne informacije o morfoloških značilnostih in življenju kaktusov, sukulent, živih kamenčkov, gomoljev sušnih krajev in tilancij.

Strokovna predavanja in predstavitve

Marca potekajo tudi zanimiva strokovna predavanja in predstavitve: Spoznajmo ptice, 15. marec ob 11. uri, Obrezovanje okrasne drevnine, 22. marec ob 10. uri, Spomladanski rez vrtnic, 22. marec ob 11.30, Spomladanska oskrba trajnic, 22. marec ob 13. uri, Ornitološki sprehod po parku, 23. marec ob 9. uri, Balkonsko cvetje, 29. marec ob 10. uri, Mikoriza - skrivnostno partnerstvo za boljši pridelek, 29. marec ob 12. uri in Z rastlino in bioresonanco nad borelijo, 30. marec ob 10. uri. Na prireditve se prijavite po elektronski pošti prireditve@arboretum.si. Keramične cvetlične lončke boste pobarvali in okrasili z različnimi tehnikami na otroški delavnici, ki bo v nedeljo, 23. marca, ob 10. uri. Ko se odločate za nakup eksotičnega kuščarja, kače, pajka ali žuželke, mu morate najprej zagotoviti primeren prostor v vašem domu. Kakšen terarij potrebujejo določene živali in kako si ga lahko naredimo sami, pa boste zvedeli na delavnici 16. marca ob 10. uri.