Najbolj naporen delovni dan je imel Luka Božič. Ker nastopa v dveh kategorijah, dopoldne je bil uspešen v kanuju enosedu (osmi), popoldne s Sašem Taljatom v kanuju dvosedu (13.), je imel toliko dela, da sploh ni občutil pravih zimskih razmer z oblaki in mrzlim vetrom. Medtem ko je njegov partner iz dvojca Taljat še zajtrkoval in tuhtal, kako bo ubil čas do svojega nastopa, je bil 22-letni Božič že poln tekmovalnega adrenalina. Med dvema nastopoma je imel le toliko časa, da je pojedel krožnik testenin. »Med enojci je uvrstitev med deseterico celo boljša od občutkov, ki sem jih imel v čolnu. To pomeni, da imam še rezerve, ki jih bo treba aktivirati v polfinalu in finalu, saj sem v primerjavi z lani naredil korak naprej. Tudi za dvojec sem prepričan, da nama bo v nedeljo steklo tako, kot mora,« je bil vidno zadovoljen Luka Božič, ki ne dvomi, da v dvojcih spadata med najboljših deset na svetu.

Dobro leto je moral Sašo Taljat poslušati, da je imel v primerjavi s sovoznikom le polovični delovni čas. Takoj se je kje pošalil, de si je zaslužil le polovično dnevnico v primerjavi s tistimi, ki so bili na prizorišču vseh deset ur, kolikor je trajal kvalifikacijski maraton. »A tudi polovični delovni čas je naporen, ker cel dan čakaš na dve vožnji. Dopoldne imam ustaljen ritem, kaj počnem, a dan je še vedno dolg. Da si maksimalno pripravljen za popoldanski start, ne smeš početi preveč ali premalo stvari. Ko Luka še ni imel dvojnega programa, sva bila dva, ki nisva vedela, kaj bi počela dopoldne, zdaj pa sem osamljen. Lukov dvojni program ima celo pozitivne učinke. Ni le dobro pripravljen, za nameček sva v prednosti, ker imava kakšno informacijo več s proge in svetuje za kakšen detajl, za katerega nisi prepričan, kako se ga lotiti,« je dodal Sašo Taljat. Ker ima danes prost dan, bo v rokah malo več vrtel tudi daljinca za televizijski sprejemnik.

Najbolj ponosni na svoje dosežke so bili kanuisti. Od Božiča sta bila hitrejša Anže Berčič s tretjim mestom (najboljša slovenska uvrstitev dneva) in Benjamin Savšek s šestim. Berčič očitno potrjuje sloves tekmovalca, ki je pozimi najbolj garal. »V glavi proga še ni povsem sestavljena. Uvrstitev in vožnje so super, a prave forme še ni. Ne počutim se še suverenega, zato pred vratci kolebam, kaj narediti. Ko sem v formi, sem prepričan o le eni rešitvi,« je razpredal Anže Berčič. Potem ko je Benjamin Savšek že v prvi vožnji izpolnil nalogo dneva, je v drugo delal napake, ker je krajšal linije in naredil kar štiri dotike.

Če so bili kanuisti kot ekipa suvereni, zato so med favoriti tudi za kolajno v moštvenih vožnjah, se je kajakaški del s Hrastničanoma Petrom Kauzerjem (8. mesto) in Janošem Peterlinom (22.) izkazal za rutinerski. Vložila sta toliko, kolikor je bilo treba za napredovanje v polfinale, saj tisti, ki zmaga v kvalifikacijah, še zdaleč ni evropski prvak. Pri Kauzerju suša s kolajnami traja že tri leta, zato je izjemno motiviran. Priznal je, da je kratka proga past, saj je imel zaradi težavnosti postavitve in vode v zadnji tretjini že zelo trde roke. »S prvo vožnjo sem se šele uvajal. Bil sem previden, vse imel pod kontrolo, vlekel okrogle linije, kar je bilo dovolj za napredovanje v polfinale. V drugi sem skušal popraviti napake, kar mi je uspelo, a sem naredil novo napako za 50 kazenskih sekund. Bolje, da sem tega jokerja z veliko napako izkoristil že v kvalifikacijah kot pa v soboto. Rešitev za polfinale in finale je, da iz obeh voženj sestavim eno skupno, in ves bo lepo,« je pojasnjeval Peter Kauzer. Peterlin je blestel pozimi na treningu v Franciji, na Dunaju pa sam sebe spravil v težave, da je moral napredovanje v finale reševati z drugo vožnjo, v kateri je ohranil mirnost in se izognil napakam

Tudi ženski del kajakaške zasedbe je bil dvotretjinsko uspešen. Urša Kragelj (6. mesto) je potrdila, da je brez bolečin v rami konkurenčna za najvišja mesta, Eva Terčelj (15.) se je poigravala z živci. Po treh četrtinah nastopa je bila že odpisana, nato se je razjezila nase in s pravo dirko v spodnjem delu prišla do polfinala. »Izpolnila sem si željo dneva, da že s prvo vožnjo razrešim vse dileme okoli polfinala. Tako sem imel možnost, da treniram kombinacijo, v kateri si hitrejši, če imaš dovolj poguma, da jo odpelješ naravnost namesto vzvratno. Nova proga je zahtevna, zato sem v tednu dni treninga na njej dobila kar nekaj sivih las, ko sem študirala, kako se je lotiti,« je pojasnila Urša Kragelj, medtem ko je bil trener Miha Terdič nosač njenega čolna. Prijetno je presenetila kanuistka Alja Kozorog, neuspešni pa so bili kajakaš Simon Brus, kajakašica Ajda Novak in kanuistični dvojec Peter Žnidarčič - Luka Žgajnar.