Ihan v delu Državljanski eseji s pronicljivo neposrednostjo sooči le na videz uspešno zgodbo slovenske tranzicije z vprašanjem s strani političnih elit še vedno kolektivizirane odgovornosti in družbene solidarnosti. Rdeča nit nabora 11 esejev je vprašanje morale, o kateri avtor premišljuje brez vrednostnih opredelitev, zgolj kot o "fiziološkem naravnem pojavu", objektivno in stvarno, piše v obrazložitvi nagrade.

Ihanovi Državljanski eseji, ki so izšli lani pri Študentski založbi v zbirki Koda so, kot še v obrazložitvi, "krik po civilnem razmišljanju, ki si v naši postsocialistični javni sferi ni našlo domovinske pravice. Avtor z duhovito in na realnih tleh stoječo neposrednostjo pokaže, kako in zakaj je bila na videz uspešna zgodba slovenske tranzicije le relativno vzdržljiv barvni premaz, ki se svoji odluščljivosti ne more več izogniti".

Nagrajenca za nagrado za najboljšo esejistično zbirko so razglasili po pogovoru, ki ga je z nominiranci vodila Ignacija J. Fridlh. Odločitev je podala Žirija v sestavi Edvard Kovač, Fridlhova, Barbara Pogačnik, Milček Komelj in Miha Pintarič. Žirija je nominirana dela izbrala izmed 17 esejističnih del.

Ihan je dejal, da je "naš največji greh kolektivizem", saj zaradi utopičnega mišljenja, da nas bo kolektiv rešil, prelagamo odgovornost na druge.

Kot je pojasnil, v svojih tekstih rad provocira, ob čemer je dejal, da je to smotrno v slovenskem prostoru, saj da je "naša veščina, da spregovorimo le takrat ko se z nečim blazno ne strinjamo". Tudi svojim študentom mora za odprtje razprave vedno ponuditi nekaj, s čemer se sploh ne strinjajo.

Škamperle, nominiran s knjigo Endimionove sanje, se je v pogovoru s Fridlhovo dotaknil fenomena mitov. Kot je dejal, pa tudi zapisal v svojih esejih, "mit sicer ne govori resnice, vendar ne laže".

Štefančič, ki se je za nagrado potegoval z delom Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo, v katerem so zbrani nekrologi pomembnim ljudem v človeški zgodovini, pa se je razgovoril o problemu svobode. Kot je dejal, je večina odličnih piscev bila deležna silnega trpljenja, iz katerega so črpali navdih, omenil pa je tudi težavo tipkalnih strojev, ki jo je po njegovem mnenju rešil računalnik.

Nagrado, poimenovano po pisatelju Marjanu Rožancu, bodo Ihanu izročili 21. septembra na Trubarjevi domačiji.