Neli Štrukelj in Tilen Ule, do pred kratkim popolna vrtnarska začetnika in entuziasta, sta se podala na pot raziskovanja skrivnostnega sveta gojenja rastlin na malce drugačen, pa vendar ne čisto neznan način.

Ideji botrovale informacije na spletu

»Odločitvi za ustanovitev blagovne znamke Florideja je botrovala tudi privlačna ideja Nelijinega mlajšega brata. Staš je na medmrežju izbrskal zanimiv način gojenja rastlin, ki je uporaben tako za notranjo kot tudi zunanjo vzgojo skoraj vseh vrst zelišč, okrasnih rastlin, celo zelenjave in sadja, kar namerava vpeljati tudi v svoje društvo oziroma skupnost, v kateri je zaposlen kot socialni delavec. Z idejo samopreskrbe, torej lastne pridelave, je celotni zadevi pridal še socialni vidik, ki je v današnjem času še kako aktualen,« nam je zaupala mlada ekipa.

V tujini, še zlasti v ZDA, je ta praksa že uveljavljena, pri nas pa je zaenkrat še v povojih. »Vertikalni vrtički, vzgoja in gojenje rastlin na navpičnih površinah – notranjih in zunanjih stenah, balkonskih ograjah in vseh primernih nosilcih ... Ideja je bila tako privlačna, da se nam je zdelo kar čudno, da pri nas takšno, urbano vrtnarjenje ni bolj razširjeno,« so dodali.

Prva pri nas zasnovala in začela izdelovati žepke za rastline

Za ta namen sta prva v Sloveniji zasnovala in tudi izdelujeta žepke iz filca in cerade, iz katerih je možno sestaviti pravo malo oazo zelenja na stenah dnevne sobe, kuhinje, spalnice, na tako rekoč katerikoli vertikalni površini, žepki pa so več kot primerni tudi za pritrditev na balkonsko ograjo.

Čeprav so sajenje, okopavanje in druge rekreativne aktivnosti pod milim nebom in na svežem zraku splošno znane in uporabne tehnike sproščanja, sta se Nile Štrukelj in Tilen Ule odločila za užitkarstvo ob morda bolj urbanem, predvsem notranjem gojenju vseh vrst primernih rastlin na vertikalnih, stenskih vrtovih, ki sta jih enostavno poimenovala Florideja. (kea)