Iz raznovrstnih materialov

Sploh ni nujno, da so lončki izdelani iz terakote, plastike ali keramike. Izdelate jih namreč lahko iz raznovrstnih materialov ali pa zanje uporabite sicer že odslužene predmete. Za izdelavo lončkov lahko uporabite otroška vedra za pesek ali vodo (priloženo lopatko pustite zraven za dodatni okras), skodelice (te so še posebno primerne za gojenje manjših rastlin, na primer zelišč, pa še odlično se bodo podale v vašo kuhinjo), odslužene kuhinjske lonce in ponve (bakreno posodje je še posebno čudovito; kovinske predmete morate sicer predhodno obložiti z vodoodpornim materialom - dobite ga v vrtnih centrih, lahko pa uporabite tudi debelejšo vrečo za smeti).

Odlični so tudi keramične sklede, škatle in posode za piškote ali kavo (gre za zelo obstojne in po navadi tudi zelo lepe predmete), koši iz različnih materialov (rože lahko zasadite neposredno vanje ali pa vanje postavite rože s plastičnim lončkom vred, tudi koše morate prej obložiti z vodoodpornim materialom) ali celo odsluženi delovni čevlji (prstni del lahko pustite nedotaknjen ali pa ga prerežete in rastlini omogočite, da se razcveti tudi tam).

flower_boots.jpg

Cvetlice lahko posadite tudi v kovinska vedra, lesene sode, samokolnice, škatle za igrače, lesene zabojnike, staro kolo (uporabite lahko celega ali pa posamezne dele), starodobne otroške vozičke, poštne nabiralnike, stare stole (izrežite sedalo in vanj namestite lonec za rože),  predale, kanglice za zalivanje, ptičje hišice (odstranite streho in rože posadite v njeno notranjost), lesene škatle za orodje starodobne kletke za ptiče (vanjo namestite lončnico), izdolbljene štore ali hlode ali odslužene kadi. Skratka, možnosti je zares neskončno.

Nasveti za sajenje

Ko izbirate predmete, pazite, da so dovolj globoki, da boste vanje lahko nasuli dovolj prsti za uspešno rast rastline. Večje posode dalj časa držijo vodo kot manjše. V velike posode najprej namestite lažno dno (uporabite recikliran material – denimo stiropor, zmečkane pločevinke...). Tako boste porabili mnogo manj zemlje in na ta račun privarčevali. Med lažno in "pravo" dno dajte plast plevela. Tako bo zemlja ostala na svojem mestu in ne bo drsela na lažno dno. Kupite kvalitetno prst, ki vsebuje tako elemente, ki odvajajo vodo, kot elemente, ki jo zadržujejo v sebi. Če prst ne vsebuje gnojila, jo pred posaditvijo rastline pognojite.

hypertufa_005.jpg

Rastline redno zalivajte in jih pozorno pregledujte. Ko jih zalivate, se prepričajte, da je nekaj vode odteklo iz posode. Tako boste vedeli, da ste zmočili vso zemljo, ne le vrhnji del. Rastline nahranite vsaj enkrat na teden – izvrstno se obnese tekoča ribja emulzija. Na dno posode izvrtajte nekaj luknjic, da bo odvečna voda lahko odtekala iz nje, sicer bo vaša roža bolj kratkega veka, saj bo njena korenina v vodi zgnila. Kovinsko posodje pred nasutjem zemlje podložite z nekaj plastmi časopisnega papirja. S tem boste korenine zaščitili pred vročino. Če ste se odločili za predmet, ki se lahko ob močnem vetru prekucne, ga namestite na mesto, ki ponuja vsaj malo zaščite.

Recept za lonček iz perlita, cementa, šote in peska

Lonček iz perlita, cementa, šote in peska je videti kot kamen, je pa veliko lažji, tako da ga boste z lahkoto premikali po prostoru. Izdelate ga lahko v skorajda vseh oblikah, poleg tega je odporen proti zmrzali, zato ga lahko na prostem pustite skozi vse leto.

fab_platter.jpg

Za izdelavo potrebujete enako količino perlita, cementa, šote in peska. Mešanici počasi dodajajte vodo, in to tako dolgo, dokler ta, ko boste iz nje naredili žogo, ne bo ostala v tej obliki. Če ste dodali preveč vode, enostavno dodajte nekaj šote ali perlita, dokler ne dobite želene konsistence. Če želite, lahko mešanico tudi obarvate s cementno barvo. S kompaktno mešanico obložite želeni model, ki naj bo iz plastike, denimo vedro, v debelini od 2,5 do 5 centimetrov. Začnite od spodaj. Maso dobro pritisnite ob model. Počakajte pet do sedem dni, da se masa strdi, nato pa odstranite model. Pustite stati še sedem do deset dni, da se masa dodobra posuši. Spodaj naredite luknjice za odvečno vodo. Nato lonček dobro sperite s kisom. V takšni posodi bodo odlično uspevali tudi bonsaji.