Tako stanje narekuje izboljšanje dolgotrajnega zdravljenja, kamor po navedbah mednarodnih organizacij American Heart Association in European Society of Cardiology spadajo tudi večkrat nenasičene maščobne kisline omega-3. Ti organizaciji koronarnim bolnikom priporočata zaužitje enega grama maščobnih kislin omega-3 na dan. To je količina, ki bi jo dobili ob zaužitju povprečnega ribjega obroka (približno 100 gramov lososa ali na primer 340 gramov tune iz konzerve), torej bi morali vsak dan pojesti vsaj en obrok svežih in kakovostnih rib.

Kisline omega-3 delujejo kot varovalo

Maščobne kisline omega-3 so za zdravje koristne zaradi več pomembnih varovalnih učinkov. Če jih zaužijemo več kot dva grama na dan, učinkovito znižajo raven trigliceridov v krvi, zmanjšajo tveganje za nastanek krvnih strdkov, zmerno znižujejo krvni tlak, verjetno pa lahko preprečujejo celo srčne aritmije. Sveže ribe z veliko vsebnostjo maščobnih kislin omega-3, zlasti plave, kot so skuša, tuna, sled in losos, naj bi zato na jedilnik uvrstili vsaj dvakrat na teden.

Pazljivo pri izbiri rib

Glede na to, da so glavni vir maščobnih kislin omega-3 morske ribe, lahko sklepamo, da so ljudje, ki pojedo veliko rib, bolj zdravi kot tisti, ki redko uživajo morske dobrote. Pa to ni povsem res. Na osnovi empiričnih dokazov so strokovnjaki ugotovili, da naj bi posamezniki, ki pojedo veliko rib, z njimi pogosto zaužili tudi sorazmerno veliko količino neželenih, potencialno toksičnih snovi. Mednje sodijo na primer spojine živega srebra, zaradi katerih se lahko zaščitni učinek maščobnih kislin omega-3 celo izniči. To je še posebno pomembno za bolnike s koronarno boleznijo, pri katerih so koristi maščobnih kislin omega-3 bistveno večje kot pri ostali populaciji.

Škodljivih snovi več v gojenih ribah

Vzrok je iskati v onesnaženosti morij. Onesnažena so zlasti tista morja, v katerih se največ lovi. Tam se toksične snovi, predvsem težke kovine in pesticidi, v ribah tako rekoč kopičijo. Zanimivo je, da je takih škodljivih snovi več v gojenih kot v divjini živečih ribah. Verjetno zato, ker so gojišča rib v predelih morja, ki so bližja človeškim bivališčem in zato bolj onesnažena. Od tod podlaga za svarila, naj se pri ribah in ribjih oljih vedno prepričamo, kakšna izbiramo. Elegantna rešitev je uživanje maščobnih kislin omega-3 v obliki naravnih prehranskih dopolnil, kot je SensOmega. (ap)