Prav tako so tedaj prisotni tudi drugi dejavniki, ki prispevajo k zmanjšanju celotnega Q10, zato je za večjo vitalnost, energijo in mladosten občutek pomembno dodatno uživanje Q10, ki je na slovenskem trgu na voljo v različnih oblikah. Izjemno učinkovit je izdelek Cellaktiv Q10 slovenskega podjetja Sensilab.

Ime koencim Q10 izhaja iz njegove biokemijske vloge v organizmu, saj deluje kot koencim. Črka Q izvira iz angleške besede quinone (kinon), številka 10 pa pomeni število izoprenskih enot v stranski verigi. Koencim Q10 je poznan tudi pod imenom ubikinon, kar pomeni povsod prisoten kinon. Tako je bil poimenovan, ker je prisoten v vseh celicah našega organizma.

Naravni viri koencima Q10

Večje količine koencima Q10 najdemo v mesu (zlasti v govejem, svinjskem srcu in perutnini), v oreščkih, morski hrani (sardelah in skušah), pa tudi v maslu, rumenjaku, sojinem in koruznem olju ter v temni listnati zelenjavi. Zavedati pa se moramo, da je vsebnost Q10 bistveno manjša, če hrano toplotno obdelamo ali uživamo konzervirano hrano. Zdravniki in farmacevti pri tem opozarjajo, da se s starostjo nastajanje koencima Q10 v telesu zmanjša, tako da ga tudi s hrano, ki je bogato zastopana z njim, ne moremo v celoti nadomestiti.

Povečane potrebe zaradi zdravil in stresa

Potreba telesa po koencimu Q10 se poveča tudi zaradi uporabe nekaterih zdravil, recimo tistih za zniževanje vrednosti krvnega holesterola, različnih bolezni, stresa ter pri povečanih fizičnih ali psihičnih aktivnostih. Ker v telesu nastaja v prisotnosti nekaterih vitaminov in mineralov v sledovih, lahko tudi pomanjkanje teh snovi povzroči zmanjšano nastajanje Q10, kar vodi v utrujenost, pomanjkanje energije in slabo počutje. Če želite ohraniti vitalnost svojega telesa in vir mladostne energije, vam priporočamo redno uživanje vodotopnega koencima Q10.

Vodotopen je bolj učinkovit

Koencim Q10 se tudi na našem trgu pojavlja v različnih oblikah. Najpogostejši sta v olju topni Q10 v obliki mehkih kapsul in v vodi topni Q10 v obliki trdih kapsul. Ko so ju primerjali v eni od raziskav, je bila absorpcija ne glede na zaužite obroke višja po zaužitju vodotopnega koencima Q10. Ugotovili so kar 3,4-krat boljše vsrkavanje vodotopnega koencima Q10 v primerjavi z oljetopnim, zato vedno izderite vodotopnega.