Plot bi lahko naročil pri mizarju, vendar bi bil tedaj ta bistveno dražji, tako pa je cena izdelka vsebovala le ceno lesa, desk in stebrov, vijakov ter barve.

Enostaven sistem

Bralec se je odločil za zanimiv sistem. Lesene stebre je postavil v posebne podstavke (Bauhause), ki jih je privijačil z vijaki za kamen. Podstavki so dovolj visoki, da držijo stebre, ki so tudi dovolj blizu drug drugemu, da stabilnost ograje ne bo vprašljiva. Stebri so visoki en meter, na vrhu pa so postrani prirezani, tako da bo zgoraj namestil poševno desko z odkapno zarezo kot streho in zaščito ograje. Deske so bile zračno suhe in prebarvane (tako kot stebri) in zaščitene najprej z Bellesom. Po dveh dneh sušenja je nanesel še dva sloja Beltopa.

Nekateri menijo, da bolj na debelo, kot je les prebarvan, bolj je zaščiten. Temeljna prednost lazur je paropropustnost, kar pomeni, da vlaga prehaja v les in tudi iz njega. S predebelim nanosom lahko to preprečimo in če bi se odločali za dva ekstrema, tanjši ali predebel nanos, bi manj škode povzročil tanjši. Držati pa se je treba navodil, po katerih optimalno zaščito dosežemo, če z litrom Beltopa premažemo približno 8 do 10 kvadratnih metrov površine. To pomeni, da s čopičem dvakrat prevlečemo površino.

Razmere za delo

Razmere za barvanje so nadvse pomembne in to pri vseh barvanjih in z vsemi barvami, še posebno pa pri barvanju lesa in pri barvanju z barvami na vodni osnovi. Priporočamo vam, da barvate pri temperaturi, ki je višja kot 10 stopinj Celzija, pa tudi vlaga ne sme biti prevelika. Na soncu se barva prehitro suši in lahko postane mehurjasta (lahko zavre). To sicer ne pomeni, da poleti ne smete barvati, priporočamo pa, da se tega dela ne lotite na soncu in v največji vročini.

Idealne razmere za delo so pri temperaturi med 15 in 25 stopinjami v senci in z maksimalno vlago do 75 odstotkov. Zjutraj so leseni predmeti še hladni (predmeti se segrejejo počasneje kot zrak, posledica je lahko rosenje lesa in slab oprijem barve), prav tako pa odsvetujemo barvanje v večernih urah, spet zaradi vlage, ki lahko pade na barvo.

Deske so široke 10 centimetrov, ob pritrjevanju pa bo naš bralec med njimi pustil za milimeter ali dva veliko distančno razdaljo, ki bo omogočala širjenje desk ob večji vlagi.

Barva na preskusu

Ograje za zaščito fasade so lahko izdelane iz različnih materialov. Navadno so iz pločevine ali kar originalnih obcestnih ograj, ki se sicer uporabljajo za zaščito pred zdrsom iz ovinka. Ograja ali plot našega bralca je povsem drugačna, izdelek bo na koncu verjetno tudi lepo usklajen z obnovljeno hišo, mi pa bomo lahko poleg tega še spremljali kaj pomeni barva na takem izdelku. Ker je plot iz smrekovega lesa, ki naj ne bi bil tako trajen, je od barve odvisno, za koliko mu bo podaljšala življenjsko dobo.

Marija Draksler