Preden prekinemo delo, vedno dokončamo celotno površino, ki smo se je lotili. Pri barvah, ki jih redčimo z vodo, položimo ščetine čopiča v plastično vrečko in jo zvežemo. Tako se barva ne izsuši in čopič ostane prožen. Pri delu s sintetično barvo čopič ali valjček ovijemo v aluminijasto folijo, tako ju lahko hranimo nekaj dni.

Za daljše obdobje pa je ne glede na vrsto barve bolje, da čopič očistimo s čistilom za barve ali z vodo. Odsvetujemo pa vam, da bi čopič daljše obdobje hranili v razredčilu, kajti v njem les nabrekne, obroč se odpre, ščetine pa se lahko trajno deformirajo. Poleg tega razredčilo izhlapi in čopič otrdi. Na trgu se sicer dobijo tudi posebne posode za shranjevanje čopičev. Čopiče obesite v te posode in tako lahko prosto visijo ter se ne dotikajo dna.

Čiščenje čopičev in ščetin

Za barvo, ki se redči z vodo: dobro jih oplaknite z vodo in potem izperite z vodo ali milom. Milo bi moralo pripomoči, da ostanejo ščetine čopiča prožne in se ne zlepijo skupaj. Z valjčkov čim bolj odstranite barvo s tankim strgalnim nožem. Namestite valjček na rob vedra z barvo ali pločevinke in z nožem iztisnite barvo, pri čemer valjček stalno vrtite. Potem tako kot pri čopiču tudi valjček dobro sperite in ga pustite, da se posuši.

Za sintetične barve: drgnite čopič s suho krpo tako dolgo, da z njega očistite toliko barve, kot je lahko, nakar ga z razredčilom in krpo očistite še preostale barve. Čopič nato dobro namilite s kalijevim (mazivnim) milom in izperite z ne preveč toplo vodo. To nekajkrat ponovite in potem dobro posušite ter shranite čopič v posodi s ščetinami navzdol. Preden pospravite uporabljene krpe za razredčilo, jih najprej posušite, kajti obstaja možnost, da pride do samovžiga! Čopiče z otrdelimi ščetinami lahko rešite tako, da jih za nekaj ur potopite v sintetično razredčilo za barve in jih potem dobro izperete.

Shranjevanje barve

Pogosto, ko pospravimo vedro barve za dalj časa in ga nato ponovno odpremo, vidimo, da se na površju pojavi tanka kožica barve. Tega ne moremo v celoti preprečiti, lahko pa zmanjšamo učinek tako, da preostanek barve nalijemo v manjše pločevinke in jih shranimo obrnjene na glavo. Pri tem gre nastali sloj pri odpiranju pločevinke na dno. Če pa se kljub temu pojavi na vrhu, ga previdno odstranite in po potrebi barvo precedite, preden jo boste začeli uporabljati.

Odstranjevanje starih ostankov barve

Ostanki neporabljene barve ne sodijo med navadne hišne odpadke! In vsekakor ne v umivalnik ali naravo okoli nas. Pravilno je, da jih, kot se spodobi, dostavite na krajevna zbirališča odpadkov, kjer jih shranijo v posebne skladiščne zbiralnike. Ne pustite, da se barva izcedi nekje v vrtu, temveč jo v celoti odnesite do zbirnih mest za odpadke. Prav tako ne izlivajte ostankov terpentina in razredčila v umivalnik ali na vrt, ker to ne le onesnažuje okolje, ampak obstaja v kanalizacijskih kanalih tudi nevarnost eksplozije.