Velikokrat namenimo postavitvi ograje premalo pozornosti, posebno pri novogradnjah, kjer se ob koncu glavnine del površina ogradi brez predhodnega celostnega načrta pri ureditvi okolice. Pravilno je, da se ureditev okolice skrbno načrtuje, del tega načrta pa je seveda tudi postavitev ograje in zidov.

Podoba vrta

Ograje imajo velik vpliv na podobo vrta. To je še posebno pomembno v manjših vrtovih, kjer je zaradi pomanjkanja prostora ograja marsikdaj naslon za posajene rastline, kot so vzpenjavke, pa tudi druge rastline, sadne ali okrasne. Ograje lahko izkoristimo tudi za vertikalne zasaditve, ki so zelo aktualne na manjših površinah, kot so terase, strešni vrtovi ipd. V takšnih pogojih lahko uspeva veliko različnih rastlin, navsezadnje pa si tako lahko uredimo tudi zelenjavni kotiček za pridelovanje vrtnin in dišavnic.

Podeželski vrtovi

Preproste lesene ograje so zanimive in še vedno nezamenljive na podeželskih vrtovih. Z njimi lahko ogradimo celotno površino ali pa samo vrtiček z zelenjavnimi gredicami in cvetlicami. Velikokrat se preveč obremenjujemo s trajnostjo lesenih ograj, ki se v tem res ne morejo primerjati z žičnatimi. Poleg lesenih so za takšno okolje primerne tudi žive ograje, sestavljene iz rastlin, ki so podobne tistim v naravnem okolju.

http://www.thinkstockphotos.com/

Mestni vrtovi

Ograje v mestnih vrtovih imajo pogosto tudi funkcijo zakrivanja. Zidovi so bili značilna prvina vrtov že v zgodnjih obdobjih razmejevanja lastnine, kjer so imeli večinoma varovalno, pa tudi okrasno vlogo. Pri gradnji lahko uporabimo enoten material ali kombinacijo lesa, opeke, betona ipd. Zaradi majhnosti prostora smo po eni strani omejeni pri načrtovanju in vključevanju večjega števila vrtnih elementov, po drugi strani pa lahko s postavitvami in zasaditvami v slogu »manj je več« ustvarimo zanimivo in sodobno podobo zunanjega bivalnega prostora. Takšne ureditve, omejene z zidovi, so največkrat dnevne sobe na prostem, kjer se lahko, varni pred zunanjim vrvežem, sprostimo in uživamo v svojem majhnem svetu. Zidove in ograje v mestnem vrtu oblikujemo, barvamo in postavljamo tako, da imajo močan vizualni učinek in zaokrožujejo celostno podobo vrta.

http://www.thinkstockphotos.com/

Načrtovanje ograj in zidov

Ali je zahtevnejše načrtovanje mestnih vrtov, kjer želimo ustvariti privlačen in sodoben videz, ali podeželskih vrtov, je težko reči. Zidovi in ograje, sploh kakšnih posebnih oblik, zahtevajo veliko mero ustvarjalnosti, vendar enako velja tudi za zasaditve gredic v podeželskih vrtovih, medtem ko se tu odločamo predvsem za ograje in zidove klasičnih oblik. Pri oblikovanju ograje je zelo učinkovito mešanje oblik in materialov. Namesto da bi gradili celotno ograjo na enotni višini in iz enakih materialov, je ta lahko različna, kombiniramo pa lahko tudi različne materiale. Videz takšne postavitve je posebno atraktiven na manjših površinah, kjer skušamo vsako malenkost izkoristiti v prid celostnemu končnemu videzu. Ograje in zidovi so večfunkcionalne prvine vrta, ki jih je treba skrbno načrtovati skladno z okoljem, našimi potrebami in sredstvi, ki jih imamo na razpolago. Predvsem pa naj bodo takšne, da nam bodo dobro služile in imele močan vizualni učinek, ki se ga ne bomo naveličali.