V predprostoru smo uredili dokaj standardno kombinacijo garderobne omare in manjše klopi za sedenje in obuvanje čevljev. Pozicijo teh elementov je določal prehodni značaj predsobe, v kateri je skoraj vsak zid prebit z vrati, tako da tu ni bilo veliko drugačnih možnosti postavitve opreme. Več možnosti in priložnosti pa se je pokazalo pri opremi dnevne sobe kot glavnega bivalnega prostora v stanovanju.

Lončena peč za plemenit značaj

Bistveni element, ki je prostoru dajal plemenit značaj, je bila stara lončena peč v elegantnih ploščicah z značilno temno zeleno glazuro. Dolgo so take peči veljale za staromodne ali pa preživete in jih je zato mnogo lastnikov menjalo za drugačne oblike grelnih teles, ki pa so se pogosto izkazala za manj učinkovita, vsekakor pa niso toliko prispevala k šarmu starih stanovanj. Od zanimivih lastnosti je treba omeniti še odličen parket, položen na ribjo kost, in izjemno višino prostora, ki je dosegala skoraj tri metre. To tudi pri manjših površinah to ustvari občutek odprtosti in velikega prostora.

Zanimiv je vsekakor tudi detajl zaključka med steno in stropom, ki ga danes vsepovsod standardiziramo na običajni pravi kot, včasih pa so tu raje izbrali eliptični ali polkrožni profil, ki je subtilno zabrisal prehod med vertikalno in horizontalno površino ter s tem še prispeval k občutku večjega prostora. Seveda si take zaključke lahko privoščimo le v prostorih z višjo višino stropa.

Okrasna letev na obodu

Ker stari leseni parketi pogosto precej »dihajo«, oziroma so dokaj občutljivi na spremembe temperature in vlažnosti, smo na obodu prostora pustili veliko okrasno letev, ki zaključuje tla, hkrati pa ustreza krožnemu zaključku na stropu. Prav tako ohranimo lesene okvire okoli vrat in jih barvamo z istim odtenkom kot talne zaključne letve – v kontrastu s temnim parketom z belo barvo, tako kot stene. Kombinacija svetlih sten in temnega poda poudarja meščansko eleganco prostora, hkrati pa se izkaže kot odlična kombinacija z zelenimi lončenimi ploščicami peči.

Vse to nam določa arhitekturo prostora, skupaj z velikim oknom na južni steni stanovanja. Razporeditev pohištva sledi logiki starih meščanskih salonov, ki so se, drugače kot danes, orientirali sami nase, se pravi na sredino prostora. To je omogočalo bolj družabno razporeditev pohištva, ki je sicer združeno v manjše skupine, vendar lahko po potrebi vseeno funkcionira kot celota. Kljub temu je izbrano sodobno pohištvo v svetlih barvah, saj lahko tako ohranimo vse značilnosti starega stanovanja, hkrati pa ustvarimo svetel sodoben bivalni prostor.

Prečiščeni kosi pohištva z moderno klasiko

Kot glavno protiutež peči v nasprotni kot postavimo vgradni regal z ritmično razporejenimi kockami za shranjevanje. Pred njim pa jedilna miza s stoli »Tulip« Eera Saarinena, ki jim družbo v retro stilu dela elegantna stoječa luč »Arco« Achillea Castiglionija. Tem modernim klasikam se najbolj podajo prečiščeni kosti pohištva, zato smo izbrali enostavne oblike kavčev in manjšega pohištva, ki sledijo barvni shemi belih in sivih tonov v kombinaciji s temnim lesom ali kromiranim jeklom.

Več o ponudbi Akronovih izdelkov in storitev na www. akron.si.