"Ne vem, ne vem, kaj naj rečem. Po vseh mukah, ki so trajale vse pripravljalno obdobje, ko se še marca nisem bil sposoben boriti za nič, ne za finale na svetovnem pokalu, kaj šele za medalje, je to res nekaj neverjetnega. Zdaj je medalja tu, občutki so zelo lepi," je takoj po slavnostni podelitvi kolajn v Areni Armejec s širokim nasmehom razlagal Bertoncelj.

Bronast že v Birminghamu

Četudi je bil najboljši slovenski telovadec zadnjih sezon pred odhodom na EP izjemno previden v napovedih in opozarjal, da po januarski operaciji komolca ni pripravljen, kot bi si želel, je bil že v četrtkovih kvalifikacijah izjemno prepričljiv in se je zanesljivo uvrstil v svoj četrti finale EP v karieri. Takrat je zase dejal, da je genij, da mu je uspel takšen podvig. A danes mu je uspel še večji, saj je osvojil svojo drugo veliko medaljo v karieri; leta 2010 je bil na EP v Birminghamu prav tako bronast.

Čeprav bi bil zadovoljen že zgolj s finalom, pa je napovedoval, da se bo danes boril za kolajne. Žreb je določil, da mora na orodje prvi med finalisti, in četudi je priznal, da je bil pred nastopom živčen, se je strinjal, da mu je uspela ena najlepših sestav v karieri.

Kljub nervozi se je uspel zbrati

"Še sam ne vem, kako mi je uspelo. Počutil sem se dobro, bil sem nervozen, a se mi je nekako uspelo zbrati, kot je treba. Vedel sem, da nimam nobene taktike, ker sva se s Sebastijanom (Piletičem, trener, op. a.) odločila za najlažjo različico vaje v upanju, da bi jo prikazal najlepše, kar je možno. To mi je tudi uspelo," se je smejalo 29-letnemu telovadcu, za katerega se je po uspešno opravljenem nastopu začelo mučno čakanje, kaj bodo pripravili tekmeci.

"Priznam, da sem vmes pomislil, da morda ne bo dovolj, saj sem videl, da so fantje delali tudi veliko težje vaje kot jaz. A uspelo mi je, ne bom se spraševal, kako, lahko se samo veselim. Vsekakor je bilo to čakanje prav tako mučno, a vseeno nekaj novega za mene, ker običajno jaz 'kiksnem' v finalu. Bilo mi je v uteho po svetovnem prvenstvu v Tokiu, kjer sem šel prav tako prvi na orodje, a naredil napako, nato pa sem si hotel skopati grob. Tokrat je bila živčnost drugačna, saj sem vedel, da imam lahko medaljo v rokah, nisem pa vedel, ali se bo izšlo ali ne. V bistvu je bila danes prijetna živčnost," je še razkril Škofjeločan.

Po osvojeni kolajni bo sedaj pesti stiskal za Mitjo Petkovška

Razplet pri vrhu ga ni presenetil. "Razplet je bil pričakovan. Max ima slabo točko višjo težavnost, tudi Berki je velik šampion, olimpijski, svetovni in nekdanji večkratni evropski prvak. Jaz sem zelo vesel, da mi je sestava lepo uspela in da je nova medalja tu. Tako sem vesel, da ne znam opisati," je še žarel Bertoncelj in dodal, da še ne ve, kako bo kolajno proslavil: "A najprej grem navijat za Mitjo, upam, da bo on osvojil medaljo še žlahtnejšega leska."

Petkovška napaka stala boljše uvrstitve

Potem ko je za veselje v slovenskem taboru na gimnastičnem evropskem prvenstvu v Sofiji poskrbel Sašo Bertoncelj, ki je na konju z ročaji osvojil bron, je Mitja Petkovšek v finalu bradlje naredil veliko napako in z oceno 12,566 zasedel sedmo mesto.

Petkovšek je danes nastopil že v svojem 12. finalu na prvenstvih stare celine v karieri in doslej osvojil štiri naslove evropskega prvaka (2000, 2006, 2007, 2008), tri naslove podprvaka (1998, 2002, 2009) in dva brona (2005, 2012).

Zmagal je Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,966) pred Rusom Davidom Beljavskim (15,566) in Nizozemcem Epkejem Zonderlandom (15,533).