Bertoncelj je bil pred težko nalogo, saj je Slovenija kvalifikacijske nastope začela prav na njegovem paradnem orodju, konju z ročaji. A Škofjeločan je prikazal zelo lepo sestavo s težavnostjo 16,500 točke, nato pa na presenečenje slovenskega tabora prejel razmeroma nizko oceno 15,366.

"Zagotovo je slabost, če tekmuješ v jutranji skupini. Sodnikom v zadnji običajno malo pobegnejo ocene, za nameček pa prav tam nastopa večina najboljših. Upam, da bodo ostali enako strogi za vse. A priznam, da sem kar malo skeptičen, da bo dovolj," je z rameni skomignil telovadec Narodnega doma, ki pa si nima česa očitati.

"Vaja je bila zelo lepa, super, z izjemo manjše napakice pri rusu. A vedel sem, da mora biti vaja od tistega trenutka naprej do konca popolna in to mi je uspelo. Kaj pomeni ta ocena, bomo pa videli. Če bodo sodniki ves dan držali kriterij, potem bom zanesljivo v finalu. Bomo videli," je po nastopu v Areni Armejec povedal Bertoncelj, ki je pričakoval višjo oceno. A olimpijski, svetovni in evropski prvak Madžar Krisztian Berki je prejel manj kot desetinko in pol višjo oceno.

Izkušeni telovadec je priznal, da je imel pred nastopom tremo. "Preden sem šel na konja, sem imel tremo. A potem me je tisto čakanje pred nastopom sprostilo, umiril sem se in se osredotočil le na nastop. Seveda sem bil pred nastopom živčen, saj po operaciji komolca za seboj nimam veliko ponovitev," je takoj po nastopu še razmišljal Bertoncelj, ki vse do zadnjega telovadca v večernih urah vseeno noče razmišljati o finalu.

Zelo zadovoljen tudi Petkovšek

Lepo predstavo je pokazal tudi Petkovšek, ki je izvajal vajo s tremi toči z izhodiščem 16,500, nato pa kljub poskoku pri seskoku za izvedbo prejel visokih 9,133 točke. "Enkratno! Na svetovnem prvenstvu sem še lepše telovadil, pa sem prejel oceno pod 15,400. Takrat smo bili ekstra razočarani, zdaj pa smo ekstra veseli. Vaja je bila zelo lepa. Še najbolj vidna napaka je bila pri seskoku, pa tudi pri prvem toču sem komaj, komaj obstal na bradlji. Nekako sem bil tresoč, nisem vedel, kdaj bom klecnil, ali bom omahnil z bradlje ali ne. Ampak navzven je bila še vseeno vaja videti zelo lepa, tudi ocena je lepa, takšna, ki definitivno vodi v finale," je bil po nastopu zadovoljen gimnastični veteran.

Z ramen se mu je odvalil kamen, saj se je zadnje tedne precej ubadal s tem, da bo moral tekmovati že v jutranjih urah. Danes je nastop dobro oddelal, nedeljski finali pa bo v popoldanskem času: "Zdaj mi je vaja uspela, a za popoldan ni nobene garancije, da mi bo kaj lepše. Počutil sem se dobro, najboljše v zadnjem času in precej boljše kot na treningih. Pa vendar vedno potrebuješ tudi malo sreče. In tokrat sem jo imel."

Končne uvrstitve Slovencev bodo znane v večernih urah.

Že v včerajšnjih kvalifikacijah so nastope na EP končali slovenski mladinci. Peter Lampret, Miha Šmigoc, Jure Weingerl in Luka Bojanc se po besedah selektorja Sebastijana Piletiča niso izkazali in zaostali za pričakovanji. Ekipno so zbrali 206,843 točke in med 30 reprezentancami zasedli 27. mesto. Zmagali so Britanci (254,094).