Rdeči noski – klovni zdravniki že deveto leto obiskujejo male bolnike po slovenskih bolnišnicah s ciljem razvedriti otrokom dolge bolniške dni in jim pomagati pri premagovanju strahu ali stiske. Letno jih obiščejo preko 30000. Na začetku so bili klovni zdravniki prisotni le enkrat tedensko v Ljubljanski pediatrični kliniki, do danes pa se je društvo razširilo in tako poleg bolnišnic obiskujejo tudi druge ustanove. Klovne je mogoče srečati  v varstveno delovnih centrih, centrih za varstvo, delo in usposabljanje, domovih za starejše, vrtcih in šolah za otroke s posebnimi potrebami.

Klovni zdravniki vsem bolnišnicam v Sloveniji, kjer si želijo njihovih obiskov, nudijo svoj program. Njihova najnovejše "delovno mesto" je oddelek za rehabilitacijo otrok URI Soča.

dsc_6740.jpg

V torek so se zbrali predstavniki podjetja Elektro energija d.o.o. mag. Igor Podbelšek in mag. Violeta Irgl ter predstavniki društva Rdeči noski Mateja Babič, Eva Š. Maurer, dr. Ugačen Jože in dr. Cvilka, generalni direktor URI Soča mag. Robert Cugelj in vodja oddelka za rehabilitacijo otrok, prim. Hermina Damjan ter podpisali pogodbo o donaciji, ki je namenjena izvajanju rednega mesečnega programa klovnov zdravnikov na oddelku za rehabilitacijo otrok URI Soča.

"Tako kot elektrika prižiga lučke v naših domovih tako s pomočjo našega dolgoletnega partnerja, klovni prižigamo lučke v očeh bolnih otrok,« je povedala umetniška vodja in klovnesa zdravnica Eva Š. Maurer o zvestem partnerju Elektro energija, ki prispeva donacije za njihove programe. Mag. Igor Podbelšek, zastopnik Elektro energije, je ob podpisu donatorske pogodbe za obdobje štirih let poudaril, da dolgoletno partnerstvo Rdečih noskov in Elektro energije temelji na vzajemnem zaupanju in spoštovanju.  "Tako kot se bolniki, njihovi starši in osebje lahko zanesejo, da bodo zagledali klovne na hodnikih, tako Elektro energija nadaljuje s trdno podporo programov društva," je povedal.

dsc_6752.jpg

»Vsako razvedrilo, ki ponese misli stran od bolezni, šibke zmogljivosti in zahtevnih nalog, je za otroka zelo dobrodošlo. Pa tudi za starše in ostale odrasle," je povedala primarij Hermina Damjan, vodja oddelka za rehabilitacijo otrok: "Rdeči noski s svojim obiskom prinašajo dobro voljo, razvedrilo, igrivost in pozabo na naporne terapije. Igra s klovni skrajša pogosto dolgočasne popoldneve in doda novo energijo. Otroci se ob njih nasmejijo, sprostijo, spustijo na plano domišljijo in veselje, ki ga nosijo v sebi. Zato si želimo, da bi nas lahko obiskovali in razveseljevali tudi v bodoče.«