Na nekaj ključnih vprašanj si moramo odgovoriti, preden se odločimo za to ali ono rastlino. Predvsem moramo upoštevati lego ter velikost prostora in dejstvo, da bo rastlina zrasla, pri cvetočih rastlinah pa tudi čas cvetenja, obliko in barvo cvetov. Drugo pomembno vprašanje je, koliko oskrbe bomo namenjali rastlinam, saj so njihove zahteve zelo različne. Ko izberemo rastline, poskrbimo za ustrezno zemljo, od katere je v veliki meri odvisno uspevanje rastlin. Za sajenje dreves in grmovnic je potrebna drugačna zemlja kot za sajenje balkonskih rastlin. Nekatere rastline potrebujejo bolj kislo zemljo, druge pa prav poseben substrat. Nato poskrbimo še za ustrezno gnojenje, zalivanje ter varstvo pred boleznimi in škodljivci.

Brez težav pri vrtnarjenju ne gre

Se sliši zapleteno? Ni. Brez težav seveda pri vrtnarjenju ne gre, a tudi v tem je njegov čar. S pravimi materiali in s pomočjo oziroma nasveti strokovnjakov bo težav manj, zadovoljstvo ob uspevanju rastlin pa toliko večje. V primernem vrtnem centru se oskrbite z ustreznimi rastlinami, semeni, substrati, posodami, gnojili, orodjem in sploh vsem, kar potrebujete za uspešno delo, tam pa lahko dobite tudi vse potrebne informacije in nasvete. Le ustrezni materiali, strokovnost in delo ter dobra volja so namreč prava kombinacija za uspeh.

Kdaj kupujemo oziroma sadimo rastline? Spomladansko sajenje se začne marca s trajnimi rastlinami. Sem sodijo okrasne grmovnice in drevnina, sadno drevje, jagodičevje in zelnate trajnice. Rastline, ki so vzgojene v loncih, sicer lahko sadimo preko celega leta, poskrbeti moramo le za zadostno zalivanje. Nekateri potrebujete zgolj kakšen nov grm ali drevo za svoj vrt, nekateri pa urejate vrt na novo in v celoti. V tem primeru je priporočljivo, da si obstoječe stanje ogleda strokovnjak, ki vam bo svetoval, kako pripraviti zemljo ter kako izbrati ustrezne rastline glede na lego, mikroklimo, zahtevnost in seveda tudi videz. Lahko vam naredi računalniško fotosimulacijo zasaditve, pa tudi sajenje lahko prepustite njemu.

Tudi izbira rastlin je izjemno pestra, zato boste zagotovo našli primerne rastline, ni pa vedno lahka, saj se je vedno treba čemu odpovedati. Pa bodimo konkretni. Zelo lepa in ne predraga kombinacija za senčne lege je hortenzija v družbi hoste in bršljana. Za cvetoče poletje na vročem soncu so primerne različne vrste vrtnic. Še posebno zanimive so prekrovne vrtnice, ki skoraj ne potrebujejo škropljenja, saj so zelo odporne proti boleznim.

Velik zelenjavni vrt sploh ni nujen

Marsikdo ob hitrem vsakdanjem tempu nima časa za velik zelenjavni vrt, a za domačo solato, peteršilj, korenček, špinačo, redkvice in kakšno sadiko paprike, paradižnika, kumar in jajčevca ta niti ni potreben. Novejše, zelo rodne sadike paprike, cepljenega paradižnika, kumar in jajčevcev so močno zmanjšale površine, potrebne za primeren pridelek. Lahko jih posadimo celo v ustrezno velike posode in si mali zelenjavni vrt omislimo kar na terasi. Ne smemo pa seveda pozabiti tudi na začimbe, zelišča in jagode.

Sezonsko cvetje, ki bo krasilo okna in balkone prek poletja, sadimo v aprilu in maju. Za bolj točen čas upoštevamo odpornost izbranih rastlin proti nizkim temperaturam, saj so tudi tu razlike velike. Pri kombinacijah pazimo, da imajo rastline, ki bodo skupaj, podobne zahteve glede zemlje, zalivanja in dognojevanja ter da so usklajene po rasti in barvi. Tistim z manj časa lahko v vrtnariji korita zasadijo z izbranimi rastlinami, zaboji nato dva do tri tedne ostanejo tam, nato pa se jih postavi kar na balkon.

V maju in juniju sadimo enoletnice

Maj in junij sta rezervirana za sajenje enoletnic. Na dobro pripravljene grede in grobove se sadi begonije, tagetes, salvije, gazanije, portulak, cinerarije, ageratum, lobelije, vodenke in še vrsto drugih, novejših, lahko rečemo tudi modernejših enoletnic. Prek vsega leta so na voljo tudi različne cvetoče in zelene sobne rastline, še zlasti spomladi pa je pestra izbira posodovk – rastlin, ki so večletne, če jih prezimujemo v prostorih z ustrezno temperaturo. V zadnjih letih so še posebno priljubljene dipladenije in rastline na steblu,kot so marjetke, fuksije, lantane …

Veliko uspeha, veselja in zadovoljstva vam želim pri vašem delu.

Ana Frbežar, Vrtnarstvo in cvetličarstvo Frbežar