Eno je seveda vzdrževanje okvirjev. Pri tem je s plastičnimi okni resnično manj dela kot z lesenimi, čeprav sodobni premazi in večinoma tudi različne konstrukcijske rešitve močno podaljšujejo trajnost lesenih oken in zaščitnih premazov. Sicer pa tudi plastična okna niso absolutno trajna, saj tudi pri teh lahko pride do različnih poškodb zaščitnega sloja. Plastična in lesena okna je na zunanji strani treba občasno le obrisati in tu se vzdrževanje okvirjev večinoma konča.

Tudi vzdrževanje okovja

Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti na vzdrževanje okovja, ki mora biti tudi pravilno nastavljeno. Naša prva naloga je zato, da preverimo, ali se okno lepo zapira, in sami ali ob pomoči servisa proizvajalca rešimo morebitne težave. Po določenem času in številnih odpiranjih je povsem normalno, da je potrebna nova nastavitev. Potrebno pa je tudi podmazovanje tečajev oken in vrat. Če ne zaradi drugega, zaradi zoprnega škripanja. Dobri proizvajalci oken vam bodo ponudili vzdrževalni set, v katerem bo oljna kantica, čistilno sredstvo za okna, mazivo za tesnila in antistatična krpica.

Omejena trajnost tesnil

Tudi trajnost tesnil je omejena, a se bo z rednim vzdrževanjem in čiščenjem z neagresivnimi čistili podaljša. Če so tesnila na oknih že dotrajana, je treba poskrbeti za zamenjavo, ki jo lahko opravimo tudi sami. Z novimi tesnili se v veliki meri spet pridobi kvaliteto oziroma vrednost toplotne prehodnosti novega okna. Če morda vaša okna ali celo vrata nimajo tesnil, razmislite o njihovi montaži. Samolepilna tesnila so uporabna le do določene mere, zato vam svetujemo, naj vam specializirano podjetje izdela utor in vstavi nova tesnila v stara vrata oziroma okna. (hh)