Nevtralne iz naravnih vlaken

Preproge iz naravnih vlaken, kot so juta, sisal in abaka, so nevtralne, vendar jim tekstura daje čudovito globino, toplino in bogat občutek. V prostoru ne prevladajo, še posebno če je že opremljen in okrašen v določenem stilu. Takšne preproge se zlahka vključijo v vsako dizajnersko shemo in ji celo dodajo piko na i.

Definiranje prostora

Definiranje prostora je eden najpomembnejših načinov za ustvarjanje funkcionalnosti v domu. Preproge so kot nalašč za to, še zlasti če imate veliko dnevno sobo, katere del je tudi jedilnica. Preproga v vsaki od obeh jasno in funkcionalno razmeji prostora ter jima podari poseben značaj. Izberite preprogi enake barve, a v drugačnem tonu, na primer svetlo in temno modro ali enobarvno in vzorčasto (v eni ali dveh barvah). Lahko pa izberete enak vzorec, vendar v dveh različnih barvah.

Pravilne dimenzije

Ena najpogostejših napak pri nakupu preprog je, da kupimo takšno nepravilnih dimenzij. Če nameravate preprogo, na primer, položiti v dnevni sobi, imate dve preprosti možnosti: kupite tako veliko, da bo na njej stalo vse pohištvo v prostoru, ali pa tako majhno, da na njej stojita le klubska mizica ali otomana. Zato najprej dobro izmerite prostor in se šele nato odpravite v trgovino.

Ne pozabite na kuhinjo

Razmislite o tem, da bi preprogo ali tekač iz materiala, ki ga je preprosto čistiti, položili tudi v kuhinji. Med gospodinjskimi opravili boste imeli prijeten občutek pod nogami in tudi noge vam bodo hvaležne. Izberite tekač z vzorcem, ki ga lahko obrnete na eno ali drugo stran, s čimer si podaljšate čas med enim in drugim (obveznim) čiščenjem.

Preproge ena na drugi

Eden najboljših načinov za personalizacijo prostora so preproge, položene ena na drugo. Uporabite eno preprogo nevtralne barve in drugo v barvi, ki se sklada z notranjo opremo. Mešajte vzorce in teksture: belo umetno krzno lahko na primer položite na pleteno juto, s čimer ustvarite kontrast tako v barvi kot teksturi in vzorcu. Mehkoba krzna omehča trd videz jute, mešanica materialov pa podari prostoru svojevrsten značaj.

Vir: www.galtime.com