Takšne preproge so v bistvu iranske preproge, preproge iz Perzije. So ročno vozlane, iz volne in svile ter naravnih barv. Predvsem pa je vsaka nitka v teh preprogah zataknjena za osnovo in potem vozlana. Pri izdelavi uporabljajo dva temeljna vozla, in sicer perzijskega (senneh) in turškega (ghordes), s tem, da je turški enostavnejši, ker je simetričen, perzijski pa je asimetričen.

Brezmejna ustvarjalnost

Zanimive so tudi preproge, ki prihajajo iz Turčije, tako imenovane jürük (gorjansko ljudstvo). Preproge izvaža tudi Romunija, in to stare »perzijske« preproge. Enostavno jih prekopirajo in jih potem prodajajo kot originale; številne lahko vidite v evropskih hotelih. In kako lahko prepoznate ponarejeno, domnevno staro orientalsko preprogo? Smrdi po petroleju in zažganem, saj ji s spajkalnikom požgejo niti, starajo pa jo z drgnjenjem z brusnim papirjem in pranjem.

O kakovosti preproge veliko pove število vozlov, prav tako je tudi eden izmed pomembnejših dejavnikov, čeprav ne edini, določitev cene.
Vrednost preproge je odvisna od vzorca, materiala, od števila vozlov, kvalitete volne, barv in seveda tudi od domiselnosti in redkosti preproge in vzorca. Določena volna ovac gorskih predelov, strižena samo s hrbta in bokov, je bolj cenjena in to je kork. Gre za najkakovostnejšo in najdražjo, tudi zato se napiše na preprogo kork. Če je v volni vključena svila, gre navadno za dražjo preprogo, čeprav to ni vedno nujno. Lepe kombinacije volne in svile dajejo posebne učinke na svetlobi.

perzijanotranja.jpg

Cenjeno ročno delo

Razlika med ročno in strojno tkano preprogo je velika. Ročno tkane so trpežnejše, narejene so iz dobrih materialov, predvsem pa se nobena strojno narejena preproga ne more primerjati z ročno izdelano. Strojna statev nit zatakne za drugo nit, potem pa jo zadaj zalepijo in utrdijo celotni spodnji del preproge. Pri ročno tkanih tkalci ne uporabljajo lepila, ampak so vozli tisti, ki držijo niti skupaj. In to se takoj vidi. Poleg tega so ročno izdelane preproge izdelane po starih predlogah in vzorcih, strojne preproge pa so praviloma bolj blede kopije teh vzorcev. Nemalokrat je v ročno tkanih preprogah mogoče videti drobne »nepravilnosti«, ki preprogi dajejo dodatno vrednost. Včasih ni popolnoma simetrična in je na primer na eni strani centimeter širša. Včasih se v preprogi pojavi tako imenovani »color cut«. Tkalec obarva šaržo volne, ko pa jo porabi in naredi novo, se zgodi, da barva ni enaka. Včasih se v preprogi tako vidi črta, kar ji daje spet poseben čar, to je lahko tudi podpis izdelovalca. Nekateri se celo podpišejo, starejše preproge imajo celo letnico, nemalokrat pa so namenske napake del podpisa.

In zakaj morajo sploh obstajati napake? Tudi zaradi muslimanskega izreka, da je lahko samo Alah popoln in potem tudi preproga ne more in ne sme biti stoodstotno pravilna in popolna.