Odziv na nedavno objavljeni članek o koencimu Q10 je bil presenetljiv in večina bralcev je želela zvedeti, kje vse je to spojino, ki so jo označili za "čudežni ,vitamin’ devetdesetih let", mogoče dobiti.

Naj vas spomnimo, da Q10 (včasih zapisan tudi kot CoQ10) uporabljajo pri številnih zdravljenjih. Na Japonskem, denimo, ga priporočajo vsem srčnim bolnikom in tudi v Evropi je vse bolj priljubljen kot dodatek, ki pripomore k bolj zdravemu življenju. Še več, uporabljajo ga celo pri zdravljenju aidsa. Je antioksidant in v telesu opravlja podobno nalogo kot nekateri vitamini. Toda kje je ta čudežna snov?

Človek ga običajno zaužije s hrano, ker je v številnih živilih, čeravno v majhnih količinah. Nekaj večje količine so našli v mesu, zlasti v srcu, jetrih in v ledvicah. Precej ga je v telečjem mesu, sojinem olju, sardinah in v najrazličnejših oreščkih.

V srcu, jetrih in ledvicah

Nekaj tega koencima tvori tudi telo in ga ima ob urejeni prehrani vselej dovolj. Priporočljiva dnevna količina je 30 miligramov na dan, kolikor ga človek dobi z, na primer, dobrim kilogramom oreščkov.

Na tržišču je sicer na voljo tudi vse več dodatkov k hrani, ki vsebujejo Q10, med njimi celo alpsko mleko.

Zdravnikov nasvet

Po drugi strani pa si znanstveniki niso povsem edini, ali naj tudi povsem zdrav človek uživa tovrstne dodatke, zagotovo pa so priporočljivi za vse, katerih prehrana je neuravnovešena, ki so zboleli ali ki živijo stresno. Vsekakor naj velja nasvet, da se je o tem koristno pogovoriti tudi s svojim zdravnikom.

Q10 ni čudežno zdravilo, gotovo pa ga bo v prihodnosti mogoče najti v vse več oblikah, ne samo kot dodatek k mleku, marveč še k marsičemu drugemu.