Priročnik Za varčen dom vsebuje številne informacije in nasvete, ki olajšajo postopek gradnje in obnavljanja nepremičnin. Priročnik je namenjen izvajalcem novih gradbenih projektov kot tudi lastnikom nepremičnin, ki le-te želijo obnoviti ali preprosto znižati stroške. Najprej so predstavljeni postopki pred začetkom gradnje. Sem spadajo izvedbeni načrt in svetovanje pred začetkom projekta, iskanje in nakup zemljišča, vsa potrebna dokumentacija in dovoljenja ter pridobivanje kreditov za gradnjo.

Jedro priročnika opisuje gradbeno fazo. Tu so predstavljeni različni načini gradnje in posamezni elementi gradnje. Sem spadajo gradbeni materiali, izolacije, ogrevanje, elektroinštalacije ter notranja oprema. Sledijo praktični nasveti za varčevanje z energijo, ki so namenjeni tako novim gradnjam kot tudi starejšim objektom. Ti prihranijo predvsem električno energijo, nekateri pa tudi pri ogrevanju. Za zaključek priročnik poda nasvete za zavarovanje novogradnje ter varnostne ukrepe pred vlomi, tatvinami in vandalizmom.

Serijo bodo kmalu nadaljevali še s priročnikoma Hlajenje, prezračevanja in klimatizacija ter Ogrevanje in priprava tople sanitarne vode.

E-priročnik Za varčen dom: Gradnja in obnova je že na voljo na portalu MojaObčina.si v formatih pdf in epub.

Vir: www.mojaobcina.si