Že kmalu po začetku 49. izvedbe dirke, na kateri je bilo na sporedu 34 vzponov, je glavnina dovolila pobeg skupini desetih ubežnikov, med katerimi je bil tudi najmlajši kolesar na dirki Slovenec Matej Mohorič (Cannondale). Na 11. dirki letošnjega svetovnega koledarja je nastopil tudi Borut Božič (Astana).

Slovenska kolesarja, ki na dirki nista zasledovala večjih ciljev in sta kolesarila v skladu s svojimi vlogami pomočnikov v moštvih, sta v cilj prikolesarila pri repu uvrščenih. Mohorič je pristal na 112., Božič pa na 119. mestu, z zaostankom 13 minut in 15 sekund, od 123. kolesarjev, ki so končali preizkušnjo.

Največ moči je prihranil za konec prav Gilbert, ki je slavil že pred prihodom v cilj, ciljno črto pa je prečkal sam za še tretjo zmago, po zmagoslavju v letih 2010 in 2011. Gilbert je odločitev o pobegu sprejel na odločilnem zadnjem vzponu na Cauberg. Taktična poteza se je izkazala za pravilno, saj izkušenemu 31-letnemu kolesarju niso takoj sledili drugi, v cilj je tako pripeljal sam. Belgijcu se je lahko le še smejalo ob novem uspehu po silovitem napadu na hribu, na katerem je leta 2012 osvojil tudi naslov svetovnega cestnega kolesarskega prvaka.

"Zahvala za odlično delo gre mojim moštvenim kolegom. Sanchez je napadel, tako kot smo se poprej dogovorili, nisem bil presenečen, zato pa so bili presenečeni moji tekmeci, čakal sem le na pravi trenutek. Občutki so prekrasni. Še vedno se počutim nekoliko kot otrok ter sanjam o takšnih tekmah," je bil vesel Gilbert.

Zaslug za zmago nima le Gilbert, temveč gre uspeh pripisati celotnemu moštvu, ki je prav v odločilnem vzponu na Cauberg delovalo po načrtu. Najprej je ob vznožju napadel Samuel Sanchez ter Gilbertu tlakoval zmagovito pot. Pred tem pa sta odlično delo opravila tudi Marcus Burghardt in Greg Van Avermaet.

Med osmoljenci je Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step), ki je kot nor skušal premagati vrzel, a si je kolesar moštva BMC s sedežem v ZDA s silovitim finišem že zagotovil udobno prednost, tako da se je lahko pred prihodom v cilj še lepo namestil na kolesarskem sedežu ter pripravil zmagoviti nasmešek na obrazu za trumo fotoreporterjev v cilju. Kwiatkowski je preizkušnjo končal na petem mestu, pred njim se je uvrstil španski as Alejandro Valverde (Movistar).

Kolesarska spomladanska klasika po gričevnatih Ardenih je terjala številne žrtve, med njimi sta po padcih odstopila Joaquim Rodriguez (Katjuša) in Andy Schleck (Trek).

Dirka Amstel Gold je prva dirka od trojčka klasik po Ardenih, sledita še dirki Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.