Kamen je eden izmed najstarejših gradbenih materialov v zgodovini človeštva, z njim opremljeno stanovanje pa velja za brezčasno klasiko. Predstavljamo vam nekaj načinov uporabe naravnega kamna v interjerju.

Naravni videz

Stanovanje lahko s kamnom opremimo od stropa do tal. Rezani ali neobdelani kamen je izjemno kakovosten in ima moč, da interjerju podari rustikalen, naraven in rahlo prefinjen videz. Glede na to, kako je kamen obdelan in katero vrsto kamnine smo uporabili, lahko povsem spremenimo videz prostora. Z rečnim kamnom, skrilavcem in podobnimi kamninami bomo vizualno lepo poudarili tudi zunanje zidove hiše.

Kamen sprosti dušo

Od razkošnih modernih zdravilišč do urbanih bivališč - kamen ima moč, da sprosti človeško dušo in je prijazen za bivanje. Sproščujoča atmosfera naravnega lesa, potokov in rečnega kamna poveže ljudi z naravo. Uporabite ploščice iz rezanega kamna kot talno ali stensko oblogo v kopalnici, izdelajte kabino za prhanje z ostankov kamnov, pomešanih v malto, ali oblikujte prijetna tla za masažo v kopalnici iz okroglega prodnika. Celo kopalniške kadi in podstavki umivalnikov so lahko, da vnesemo v kopalnico malce nečimrnosti, obdani s kamnom. Tako bomo dobili videz, kot ga lahko opazimo v zdraviliščih.

Impozantna eleganca

Medtem ko kamen na eni strani predstavlja naravno okolje, pa ga na drugi strani povezujemo z dostojanstvom in razkošjem. Od srednjeveških gradov, simbolov varnosti, do moderne minimalistične arhitekture - s kamnom polepšamo interjer in vanj vnesemo veličino. Tako zunanje kot notranje stene bodo bolj privlačne, če jih boste polepšali s ploščami iz rezanega kamna. S kamnom lahko v dnevni sobi okrasimo kamin, posamezne stene in tla. V kuhinji bo lepo prišla do izraza s kamnom okrašena kuhinjska napa, privlačne pa bodo tudi površine nad delovnim pultom. Možnosti so neskončne.

Spremenite videz hiše z detajli iz narave

Vam je všeč medigra med prvinskimi in »divjimi« naravnimi materiali in detajli iz notranjosti vašega doma? Kamen je odličen, saj ga lahko uporabimo tako za dekoracijo zunanjosti kot notranjosti hiše. Podeželske hiše, smučarski hoteli in gorske koče so klasični primeri krašenja s kamnom. Prenovite kamin z oblogo iz kamnitih plošč ali ga v celoti izdelajte iz kamna. Tudi kamniti vhodi, skozi katere vstopimo na dvorišče, ali umetniško dodelani stebri, zidovi in drugi detajli v okolici hiše so priljubljeni dodatek tistih, ki imajo radi izdelke iz tega materiala.

Naravni kamen ima moč, da v prostoru ali okolici hiše prevzame vodilno vlogo. Z njim lahko v celoti okrasite dom ali pa se odločite le za dekoracijo posameznega prostora, na primer kuhinje ali kopalnice. Tako boste še dodatno poudarili njegovo vlogo in funkcijo. Kakor koli že boste v vašem domu uporabili kamen, boste vanj vnesli nekaj divje narave.

Vir: www.freshome.com