Predmeti vaših staršev ali starih staršev, ki so jih mnoga leta uporabljali v svojih hišah ali stanovanjih, so odlična nostalgična dekoracija tudi za vaš dom. Če ste pred kratkim izgubili svoje ljube, lahko njihovega duha ohranite tako, da na vidno mesto razstavite njihove predmete.

Ohranjeni dekorativni predmeti

Običajno so (bili) domovi naših prednikov napolnjeni s stvarmi in okrasnimi elementi, ki so se skozi leta vztrajno nabirali po hiši. Za večino naših staršev, ki so v mladosti trpeli pomanjkanje, metanje odvečnih predmetov stran ni prišlo v poštev, saj so mislili, da bo vse še enkrat prišlo prav.

In imeli so prav! Zakaj bi njihove predmete vrgli proč, če pa jih lahko ponovno uporabite tudi vi kot dekoracijo. Elegantne, nenavadne, ekscentrične in druge predmete, ki so nekaj posebnega in dokaj dobro ohranjeni, razstavite na police ali jih postavite zraven modernih elementov notranje opreme, da bodo tudi prihodnje generacije lahko občutile svojo preteklost.

Premišljeno pri izboru

Seveda vseh stvari ne morete uporabiti ponovno, vendar lahko zožite izbor na nekaj predmetov, ki so lepi ali pa imajo za vas posebno sentimentalno vrednost. Ni treba, da so popolni in brez prask, saj tako oddajajo posebno energijo in zgodbo, ki ju bodo opazili tudi vaši obiskovalci.

Pri izbiranju nikoli ne delujte v naglici. Shranjevanje starih predmetov je lahko drago, vendar pa jih lahko čez čas spet uporabite in dolgoročno prihranite pri nakupu nove opreme. Zato dobro premislite, kaj boste zavrgli!

Posebno mesto za shranjevanje

Izberite posebno mesto, kjer boste lahko kose izbrane dekoracije razstavili. Police so preprosta rešitev, ker jih lahko postavite praktično kjer koli. Z njimi zapolnite nišo ob vznožju stopnic ali druge neizkoriščene kotičke v domu.

Večje predmete, na primer kose starega pohištva, prebarvajte ali polakirajte ter jih postavite zraven modernega pohištva, da ustvarite zanimiv kontrast. Lahko pa jim tudi spremenite namembnost in jih predelate v nove predmete. Mizo lahko predelajte v skrinjo za shranjevanje ali obratno.

Nove možnosti za uporabo

Stvarem, ki so vam pri srcu, najdite nove možnosti za uporabo. Lepo izrezljane svečnike postavite zraven kamina v poletnem času in ga tako okrasite, ali pa jih predelajte v sodobna električna svetila.