Več kot trideset let pozneje lahko na originalnih kosilnicah Honda zato zasledimo le najbolj funkcionalne dodatke, ki delo olajšajo in skrajšajo. Izbira je velika in ravno o izbiri prave kosilnice za na vaš vrt smo se pogovarjali z Iztokom Dominkom, ki pri slovenskem generalnem zastopniku Honde, podjetju AS Domžale Moto center d. o. o., vodi prodajo programa Honda Power Equipment.

Kje začeti, ko se odločamo za tip kosilnice? Je površina travnika zadosten podatek?

Površina je izhodišče, a samo ta podatek zagotovo ni dovolj. Upoštevati moramo tudi ovire na travniku, naklon, vrsto trave ter tudi, kako pogosto nameravamo kositi. Pri kosilnicah sicer obstajajo okvirni podatki, koliko časa naj bi neko površino z njimi kosili, a v praksi na čas košnje vpliva mnogo dejavnikov. Bistvenega pomena niti ni površina trate, temveč čas, ki smo ga pripravljeni nameniti košnji, in kakovost opravljenega dela. Tudi največji travnik lahko pokosimo z majhno kosilnico, vprašanje je le, koliko časa in napora nam bo to vzelo.

Verjetno ni tako preprosto, da bi lahko rekli, da se z večjo kosilnico nujno kosi bolj učinkovito.

Ne, največje kosilnice so razumljivo tudi težje in z njimi bomo na majhni trati, ki ima poleg tega še kakšno gredico z rožami, zaradi potrebnega manevriranja neučinkoviti. Na zapletenih majhnih vrtovih brez naklonov je najbolj priročna majhna in okretna kosilnica. Na travnikih s pobočjem lahko s svojo majhno težo in preprosto uporabo potrebam uporabnika zadosti že samohodna kosilnica z enostopenjskim pogonom in kovinskim ohišjem. Za zapletene vrtove so najboljše samohodne kosilnice s pogonom v izvedbi Smart drive, saj lahko tu hitrost nastavljamo poljubno.

Najbolj zmogljive kosilnice v razredu HRH in HRD so opremljene z vsemi dodatki – sklopko rezila, menjalnikom, možnostjo delnega mulčenja, avtomatskim čokom ...

Z avtomatskim čokom so opremljene skoraj prav vse originalne Hondine kosilnice, tako da tudi pri najosnovnejših modelih ob zagonu motorja ne potrebujemo predpriprave. Uporaba vseh Hondinih kosilnic je preprosta, saj samo potegnemo zagonsko ročico in že lahko kosimo. Najbolj zmogljivi modeli imajo res največ dodatkov in so zelo trpežni, saj so namenjeni tudi profesionalni uporabi. Kakovostna izdelava je sicer skupna vsem Hondinim kosilnicam, saj se v pogonskih elementih in prenosih uporabljajo kakovostni materiali, svoje pa naredi tudi nadzor v tovarnah. Pri nas so garancijski zahtevki in reklamacije velika redkost. To se je potrdilo tudi ob zadnji vremenski ujmi. Tedaj smo prodali več kot sedemsto agregatov, ki nato niso bili v uporabi zgolj nekaj ur na dan, temveč skoraj neprestano. Reklamacij ni bilo.

Koliko strankam pomeni kakovost izdelave? Zagotovila o kakovosti sicer dajejo mnogi proizvajalci, a se po izteku garancijske dobe večkrat izkaže, da še zdaleč ne držijo.

Stranki neradi ponudimo samo besede, zato gremo s kupci iz salona večkrat v servisno delavnico v sosednji stavbi, kjer pogledamo v notranjost kosilnice. Preverimo kakovost prenosov in pogonskega dela in vidimo, da se na vseh ključnih elementih uporabljajo kovinski, in ne plastični deli. Tudi pri uporabi se ne želimo ustaviti pri besedah in pogosto se zgodi, da se s kakšno stranko lotimo košnje v okolici našega salona. Težko se je namreč odločiti zgolj na podlagi tehničnih podatkov, poleg tega pa vsakemu leži drugačen način dela.

Tak način prodaje je precej zahteven. Verjetno vzame veliko časa, da o znanju ne govorimo.

Vsaki stranki se želimo popolnoma posvetiti. Želimo si, da bi bile stranke zadovoljne in da bi našle kosilnico, ki bo ustrezala njihovim potrebam. Kosilnica je včasih manjša od njihovih pričakovanj, včasih večja. Prepričan sem, da lahko v naboru Hondinih vrtnih kosilnic in vrtnih traktorjev najdemo primerno napravo za prav vsak travnik in vsakega uporabnika, tako da delo ne bo naporno in po nepotrebnem predolgo.