Podobna pričakovanja smo imeli tudi, preden smo z dvema Hondinima kosilnicama zagrizli v travo na tokratnem testu. Honda HRX 537 HYE s hidrostatskim pogonom in manjša HRS 536c se razlikujeta tako na papirju kot na prvi pogled, vendar pa presenetita z vtisom, ki ga pustita na travniku.

Prvi vtisi

Najprej se lotimo tehničnih podatkov in zunanjih značilnosti obeh kosilnic. Opremljeni sta s štiritaktnim motorjem, pri čemer je HRX 537 s 6,5 konjske moči nekoliko močnejša. Več prilagajanja ponuja z nastavljanjem višine košnje, ki je pri večjem modelu med približno dvema in desetimi centimetri, obseg HRS 536c pa je nekoliko manjši – med dvema centimetroma in pol ter slabimi devetimi centimetri. Nastavljanje višine je izvedeno za vsako kolo posebej, kar je nekoliko zamudno v primerjavi z drugimi rešitvami. Manjša kosilnica ima stranski izmet, ko pa nastavek odstranimo, dobimo solidno mulčenje trave, ki pa ne dosega izvrstne rešitve pri hondi HRX 537. Ta je opremljena z dvema reziloma, ki popolnoma zmeljeta travo, preklapljanje med mulčenjem in pobiranjem trave v košaro pa je izvedeno kar z ročko z več stopnjami. HRX 537 je opremljena z avtomatskim čokom, kar poenostavi vžig, ki je tudi pri manjši kosilnici s klasičnim sistemom čoka enostaven. Pri prvi, ki je sicer opremljena s sklopko, je mogoč nakup modela z elektronskim vžigom, ki deluje na principu baterije in ne poveča bistveno teže kosilnice.

Odlična predstava na travniku

Za preizkus smo izbrali dva terena: travnik s trpežnejšim rastjem ter bolj razgiban sadovnjak, v katerem se trava redno kosi. Na nepokošenem travniku smo preizkusili učinkovitost dvojnih rezil. Približno trideset centimetrov visoko travo smo kosili na višino malo manj kot pet centimetrov pri polni hitrosti ter preizkusili mulčenje in pobiranje v košaro. Visoka trava ni zamorila kosilnice, kot je to običajno pri slabših modelih, in tudi mulčenje, ki za kosilnico pomeni dodatno obremenitev, ni vplivalo na moč. Ponavadi že po zvoku in obnašanju kosilnice jasno vidimo, da je mulčenje vklopljeno, pri hondi pa tega nismo opazili, saj je v obeh primerih delovala optimalno. Samo zelena ročka za prestavljanje načina košnje je potrjevala, da se pokošena trava resnično ne nabira v košari. Sistem prestavljanja z ročko je hiter, poleg tega omogoča tudi dvojno delovanje. Polovico (ali kak drug delež) pokošenega materiala lahko zbiramo v košari, preostanek pa zmulčimo in pustimo na travi, s čimer lahko zmanjšamo interval praznjenja košare, še vedno pa delno ohranimo prednosti pobiranja pokošene trave.

Okretnost in moč Honde HRS 536c

V sadovnjaku smo se posvetili manjšemu modelu, od katerega smo pričakovali predvsem okretnost po zaslugi deset kilogramov manjše teže. Med drevesi se je dobro izkazala, res pa je nekaj navajanja pri vzvratni košnji potreboval gumijasti ščitnik na zadnji strani kosilnice. Na tej točki končujemo z opisom okretnosti HRS 536c, saj je ta precej očitna, že ko prvič zagledamo kosilnico. Preizkusiti smo jo želeli na istem travniku, kjer smo kosili z večjo kosilnico, in po pravici povedano smo pričakovali precej slabši rezultat kot na urejeni trati. Začetek je bil obetaven; brez težav smo kosili na srednji višini, kar smo pripisovali predvsem stranskemu izmetu. Presenetilo pa nas je, da je stroj enako živahno grizel čez travnik tudi med mulčenjem, brez klasičnih težav, ki nastajajo, ko kosilnica ne dohiteva količine trave. Tudi v visoki travi se je HRS 536c izkazala odlično, kot da sploh ne bi zapustili nežnejše trate sadovnjaka, kar je bilo veliko presenečenje.

Kljub očitni razliki v velikosti tokrat predstavljeni kosilnici nista tako različni, saj obe omogočata košnjo velikih, tudi zahtevnih površin z nakloni. HRX 537 je sicer specializirana za največje površine in trpežnejšo travo, kar dokazuje tudi njena oprema – sistem dvojnih rezil, velik koš in varnostna sklopka. Okretnejša HRS 536c ne zaostaja veliko, tudi kar se moči tiče, še najbolj zaradi odsotnosti sklopke in enojnega noža, vendar pa svojo vrednost upraviči, ko jo prvič preizkusite na manj urejeni travi, zato lahko oba modela uvrstimo med vrhunske stroje na našem trgu.