Ko smo torej v test že konec zime dobili tri različne kosilnice z enakim motorjem, nas ni skrbelo. Vedeli smo, da se bomo lahko bolj posvetili njihovemu obnašanju na terenu in njihovi okretnosti. Vtis, ki ga pri upravljanju pusti kosilnica, je zelo odvisen od njene velikosti in teže, a tudi podrobnosti, kot sta izdelava ročaja in velikost koles, ne moremo zanemariti. Največje težave navadno povzročajo kosilnice z visoko nameščenim motorjem, saj je zaradi višjega težišča njihova okretnost slabša. Tudi pri ugodnem razmerju med težo in velikostjo kosilnice lahko uporabniško izkušnjo pokvari že slabo izdelan ozek in neudoben ročaj ali tak, pri katerem ročici sklopke in pogona ožulita roko.

Pri Hondi teh napak ne bomo našli. Naprave so izdelane premišljeno in brez nepotrebnih kozmetičnih dodatkov, ki bi kvarili kakovost ali udobje dela, uporabljene pa so preizkušene in zanesljive konstrukcijske rešitve. Tri Hondine kosilnice (HRG 536 SD IZY s 53-centimetrskim nožem, HRG 466 SK IZY s 46-centimetrskim dvojnim nožem in HRS 536 SD s 53-centimetrskim nožem) smo preizkusili na enakem terenu – neravni trati z drevesi, gredicami in skalami.

Odzivno in učinkovito

Kosilnici iz serije IZY sta zanimivi zaradi različne širine košnje in razlik, ki naj bi jih sedem centimetrov ožja širina košnje pomenila med delom. Na nizki travi (kjer motorja košnja skoraj ni obremenjevala) je nekaj preizkuševalcev opazilo razlike v hitrosti in odzivnosti manjše kosilnice, drugi pa bistvenih razlik niso čutili. Motor z delovno prostornino 160 kubičnih centimetrov se na kosilnicah zares izrazi šele v visoki travi, ki lahko še zlasti ob uporabi motorjev manjše moči in slabše kakovosti zaduši njihovo delovanje.

Honda na svojih kosilnicah uporablja lastne štiritaktne motorje, ki jih nameščajo tudi nekateri konkurenčni proizvajalci. (Pri izbiri kosilnice je treba biti pozoren na oznako 100 % Original Honda Product, s katerim so označene originalne kosilnice Honda.) Dušenje kosilnice je pri Hondi redkost, a prehitro delo na visoki, gosti ali celo mokri travi vpliva na še tako močno kosilnico. Glede na izkušnje priporočamo redno košnjo trave. Tako je odrezan del manjši, kakovostno zmleta trava pa je naravno gnojilo za trato in je ni treba odstranjevati. Ožji model Honda HRG 466 SK IZY pa bi brez dvoma priporočili tistim, ki kosilnico večkrat transportirajo, na primer do počitniške hiše. Pa ne toliko zaradi ožjega kosišča, temveč zaradi boljših vijakov na ročajih, ki olajšajo zlaganje ročaja, ter ločenega nastavljanja višine sprednjih in zadnjih koles (pri HRG 536 SD IZY moramo vsako kolo nastaviti posebej).

Obe kosilnici kosita suvereno in sta okretni tudi na manjših površinah. Če travo pobiramo v koš, so za večje površine bolj primerne Hondine kosilnice iz kakšne druge serije, ki imajo večji kot za zbiranje trave in omogočajo poljubno določanje razmerja med pobiranjem in mulčenjem trave. Pohvaliti gre tudi koš, ki je zračen in zanesljivo izdelan. Tisti, ki travo navadno pobirajo v koš, znajo ceniti njegovo kakovostno izdelavo. Koš je pri Hondi izdelan preprosto, iz trpežne tkanine in močnega kovinskega ogrodja, ki tako rekoč izključuje možnost okvar.

Prilagodite kosilnico svojim zmogljivostim

Za konec smo si prihranili še Hondo HRS 536C, ki je že bolj specifična kosilnica. Koša za zbiranje trave nima, kar pomeni da lahko travo bodisi zmulčimo ali pa uporabimo nastavek za stranski izmet. Zaradi 53 centimetrov široke košnje je odlična za večje terene, zaradi lahkega ohišja brez nepotrebnega okrasnega balasta pa dovolj okretna tudi za delo v sadovnjaku pod drevesi in grmovjem. Tako kot druga preizkušena modela ima tudi HRS 536C za pogonskimi kolesi nameščen gumijast trak, ki gladi pokošeno travo in koščeve noge varuje pred delci trave. Odlična zamisel, ki pa predvsem ob uporabi koša terja nekaj privajanja. Pri manevriranju s kosilnico namreč traku ne vidimo in se ta lahko prepogne pod kolesa. A Honda tega preprostega gumijastega traku ni namestila kar tako, saj sta obutev in obleka po košnji občutno manj umazani, čudovito pokošena trava in zadovoljstvo uporabnika pa sta vse, kar si lahko želimo od dobre vrtne kosilnice.