Onesnaženje zraka tako na prostem kot tudi v zaprtih prostorih je WHO označil za poglavitni okoljski zdravstveni problem v razvitih državah in državah v razvoju. Po raziskavi WHO je namreč v letu 2012 zato umrla ena od osmih oseb na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najpogostejši vzroki smrti, ki so posledica onesnaženja, so bolezni srca in ožilja, kap, bolezni dihal in pljučni rak. Najbolj prizadeti regiji sta Jugovzhodna Azija, med drugim Indija in Indonezija, in zahod Tihega oceana od Kitajske in Južne Koreje do Japonske in Filipinov. Samo v teh dveh regijah so leta 2012 zabeležili 5,9 milijona smrti zaradi umazanega zraka.

4,3 milijona smrti je bilo zaradi onesnaženja zraka v zaprtih prostorih - predvsem zaradi kuhanja na štedilnikih na premog, les in biomaso. Zaradi onesnaženja zraka na prostem iz različnih razlogov, od kurjenja premoga do izpušnih plinov, je umrlo 3,7 milijona ljudi. Seštevek je osem in ne sedem milijonov, ker so nekateri umrli zaradi kombinacije obojega.

WHO je tovrstne podatke pred tem nazadnje objavil za leto 2008, ko so onesnaženju zraka na prostem pripisali 1,3 milijona, onesnaženju zraka v zaprtih prostorih pa 1,9 milijona smrti. A kot so pojasnili, je številke za leti 2008 in 2012 nemogoče primerjati, saj so se raziskovalne metode vmes bistveno spremenile.