Ko je bil po prvi seriji Prevc tretji in Freund četrti, je imel virtualno srebrno kolajno za skupni seštevek okoli vratu Nemec s prednostjo ene točke. Freund je v finalu pokazal svoje mojstrstvo z izenačenjem rekorda skakalnice 141 metrov, a Prevc je na vrženo rokavico našel še boljši odgovor z meter daljšim skokom popolnosti za učbenike. Čeprav sta bila na vrhu še Bardal in skupni zmagovalec svetovnega pokala Stoch, je Freund že v izteku nemudoma zelo prijateljsko čestital Prevcu za dobljeni dvoboj, ki se je iztekel celo v tretjo zmago v karieri za asa iz Dolenje vasi.

Še enkrat se je pokazalo, da v skakalnih vrstah vladajo prijateljski odnosi in ni nevoščljivosti, ker se vsi zavedajo, kako trdo morajo trenirati za uspeh. Zmaga, ki jo je Prevc izbojeval prav z zadnjim skokom sezone, je kar majhno presenečenje, potem ko v minulih dneh v Planici ni sestavil odličnega skoka. Čeprav je močno deževalo, je bila to ena najbolj poštenih izmed 33 tekem sezone. Slovenski orel uživa kjerkoli na svetu v poslušanju Zdravljice, v Planici pa je bil občutek poseben, ker je zraven slišal še navijače po 38. slovenski zmagi na tekmah za svetovni pokal. Obenem se je razveselil dveh uvrstitev brata Ceneta med dobitnike točke, a hkrati opozoril, da potrebuje mir za zorenje v tekmovalca.

Potem ko je bila Slovenija na ekipni tekmi v soboto peta, čeprav brata Prevc, Dežman in Kranjec niso naredili večje napake, je včeraj s sedmimi tekmovalci ponovila dosežek s tekme v petek. Jernej Damjan se je zelo razveselil uvrstitve na 10. mesto, Jurij Tepeš je bil 19., Nejc Dežman 20., Matjaž Pungertar 23., Cene Prevc 27. in Tomaž Naglič 29. Damjan v petek sploh ni tekmoval, ker je izpadel že v kvalifikacijah. »Z desetim mestom sem dokazal, da nisem edini krivec za izpad v kvalifikacijah. Čeprav je deževalo, je bila to najbolj regularna tekma sezone. Za menoj je odlična sezona s prvo zmago v karieri v Saporu. Nisem še prestar za skoke, moje noge so še poskočne in sem lahko še boljši,« je bil vidno zadovoljen 30-letni Ljubljančan Jernej Damjan.

Jurij Tepeš je bil vesel, da je bil na obeh tekmah med dobitniki točk, obenem je bilo zanj težje tekmovati, ker je bilo malo gledalcev. »Povprečna sezona, s katero nisem niti zadovoljen niti razočaran. Pogrešal sem več tekem na letalnicah. Bili sta dve na zelo majhnih letalnici, pa še od tega je bila ena svetovno prvenstvo,« je bil kratek Jurij Tepeš. Nejc Dežman je pokazal tisto, kar je trenutno sposoben: »Če pridno delaš, na koncu vedno pride plačilo za trud.« Matjaž Pungertar je sezono končal po željah, saj je prav na zadnjih dveh tekmah sezone prišel do točk: »Letošnja sezona je bila dobra šola, kako se pripraviti za naslednjo.« Cene Prevc je bil zadovoljen z uvrstitvijo, ne pa s skokoma, ker sta bila solidna, ne pa odlična. »Sezona je bila dolga, zato je bila glava polna, noge pa že prazne. Dobil sem veliko izkušenj, ki bodo dobrodošle,« je menil Tomaž Naglič.

Selektorju Goranu Janusu se je izpolnila želja, da je tudi tretje leto zapored v Planici slišal slovensko himno. Po Kranjcu in Tepešu je Prevc postal tretji slovenski zmagovalec zapored, zato je šef slovenske zračne flote potočil tudi solzico sreče. »Najboljše smo prihranili za konec. V težkih razmerah čestitke planiškim delavcem za pripravo skakalnice in žiriji tekmovanja za vodenje tekme. Takšen skok, kot ga je naredil Peter ob rekordu skakalnice z doskokom v telemark, lahko naredi le šampion. To je vzorčen primer popolnega skoka. Zelo ponosen sem tudi na preostalih šest fantov, ki so nastopili v finalu,« je brez kančka evforije pripovedoval Goran Janus. Na hitro je tudi ocenil minulo sezono: »Postavili smo veliko mejnikov. Zelo pomembno je bilo, da smo bili do novoletne turneje zelo potrpežljivi, ko smo se na tekmah vrteli okrog desetega mesta. Na prelomu leta nam je steklo. Dobro ni začel skakati le Prevc, ampak tudi ostali fantje. Ker smo poleti postavili trdne temelje, smo vzdržali celotno sezono. Prvič smo v pokalu narodov tretji, od Prevca je bil v skupnem seštevku svetovnega pokala doslej boljši le Primož Peterka z globusoma. V letošnji sezoni smo iztržili maksimum, kar smo bili sposobni.«

Ob koncu se je posebej zahvalil vsem sodelavcem in Smučarski zvezi Slovenije, da so imeli zaradi odličnih finančnih pogojev dobre razmere za delo, v upanju, da bo tako tudi naprej. Zdaj bo v miru pripravil prtljago za počitnice na Jamajki in nato trnek za ribolov na krape na Madžarskem, vmes pa bo podpisal pogodbo s SZS za nov štiriletni olimpijski ciklus.