Tokrat smo za vas izbrali nekaj idej za izdelavo uporabnih predmetov iz filca. Vse, kar potrebujete, je nekaj pol filca debeline 3 do 5 milimetrov, škarje, debelejša nit za obšivanje in igla za šivanje.

Viseči predalčki

Predalčki iz filca so lahki, a izredno močni.

Viseči predalčki so lahko lep in praktičen okras za vaš dom. Za izdelavo potrebujete večjo polo debelega filca v barvi, ki vam je ljuba. Če boste v predalčku shranjevali višje predmete, kot je časopis, izberite format A3. Na polo s svinčnikom narišite polovico elipse, kot kaže slika. Obliko izrežite, zapognite in zašijte skupaj, da nastane tulec. Spodnji del postavite na ostanek pole in izrišite krog. Krog izrežite in prišijte na dno. Na vrhu naredite luknjico, ki jo lahko dodatno ojačate s krogom, ki ste mu naredili enako veliko luknjico, kot jo ima tulec.

Prevleka za blazino

Prevleko iz filca lahko poživite z vzorcem po lastni izbiri. Uporabite barve za poslikavo tekstila. Prevleko za blazino izdelajte iz dveh kosov debelejšega filca. Oba dela naj bosta malenkost večja od notranje blazine s polnilom. Dela lahko prišijete s šivalnim strojem ali ročno. Pri ročnem šivanju izberite debelejšo nit svetlejše, temnejše ali kontrastne barve, kot je filc, saj bo z vidnim šivom izdelek še lepši. Če želite, lahko prevleko okrasite s trakovi, perlami, drugimi barvami filca ali poslikavo. Mi smo uporabili flomaster in barvo za tekstil in na prevleko narisali preprosto obliko metulja.

Preprosta zapestnica s sporočilom

Za izdelavo zapestnice potrebujete le nekaj centimetrov debelejšega filca. Dolžino traku odmerite po zapestju tistega, ki mu je zapestnica namenjena, širino pa glede na motiv ali velikost okraskov, ki jih boste pritrdili na trak. Pri zasnovi motiva oziroma napisa, si pomagajte s flomastrom, ki po nekaj urah izgine (Fantom flomaster). Z manjšimi biseri izpišite napis. Lahko našijete vsako posamezno ali pa jih nanizate več hkrati in številko ali črko prišijete le na zavojih in stičiščih. Na koncu naredite tudi sistem za zapenjanje. Nanizajte nekaj biserčkov in jih prišijte na eno stran traku, da nastane zanka. Na drugi strani prišijte večji biser ali prešijte več biserčkov skupaj, da dobite obliko večjega bisera. Zapestnico namestite na roko in zanko potegnite čez biser.

Tanja Rudolf, e-pošta: svetidej@siol.net, www.svetidej.si