Naslednjih nekaj primerov prikazuje postopek izdelave kostuma za plesalko, viteza in rožo. Pod vsako idejo je tudi nekaj fotografij dodatkov, ki bodo kostum poživili. Naj vam bodo spodnje zamisli le predlog ali zgolj navdih za izdelavo unikatnega izdelka.

Plesalka

Deklice bodo navdušene nad kostumom, v katerem se je zabavno vrteti. Trakovi frlijo po zraku, kraguljčki pa ustvarjajo prijeten zvok. Za izdelavo kostuma potrebujete le pisano majčko, ki jo lahko poslikate sami, oprijete hlače ali žabice, nekaj prosojnega materiala, kot so til ali barvni najlon in pest kraguljčkov.

Krilo izdelajte iz elastike in pravokotnih kosov tkanine. Elastični trak zašijte v obroč, na dolžino, ki se prilega vašemu otroku, ter nanj prišijte trakove tkanine, ki naj segajo otroku približno do kolen. Trakove prišijte vsaj v dveh slojih, da bo krilo razpršeno in bo ob gibanju plesalo v vse smeri. Na koncu vsak trak stisnite skupaj in na konico prišijte kraguljček. Če vam ostane še kaj kraguljčkov, jih prišijte na dve elastiki, ki se bosta prilegali otrokovemu gležnju ali zapestju.

Majčko in žabice barvno uskladite glede na izbrano tkanino krila, okrasite glavo s čopki ali pokrivalom in maškara je gotova.

Vitez

Za vitezovo čelado potrebujete večjo polo penaste gume in nekaj okrasnih trakov iz krep papirja ali blaga, dvostranski lepilni trak ter z mrežo ojačen srebrn lepilni trak za zaščito ostrih delov maske. Penasta guma je material, ki se preprosto izrezuje, lepi in upogiba, predvsem pa je lahka za nošenje. Pri obdelavi vam lahko pomaga vsak otrok, ki je vešč dela s škarjami.

Izmerite otroku glavo in prilagodite velikost oblike, ki jo ponazarja prva slika. Osnovna kapa, ki bo nastala iz teh oblik, bo sestavljena iz šestih delov. Dele na več delih zlepite s pomočjo močnega srebrnega lepilnega traku. Nato izrežite zaščitni del za obraz, ki naj sega od enega do drugega ušesa. Izrežite mu pravokotnike za oči ter okraske po želji in ga na kapo pritrdite s pomočjo dvostranskega lepilnega traku.

Za lepši videz dodajte trakove. Enega na zadnji del kape, drugega čez sredino glave in tretjega kot okras, ki s konico sega proti nosnemu delu. Da bodo stiki odpornejši in čelada bolj lična, na točkah, kjer je skupaj več slojev penaste gume, pritrdite razcepek, ki ste ga naredili iz koščka žice in gumba. Vdenite ga čez vse sloje in ga na notranji strani razcepite. Žico prelepite s srebrnim lepilnim trakom, da preprečite morebitno zatikanje las in zaščitite otrokovo glavo pred praskami.

Na koncu dodajte razcepek na vrh čelade. Preden ga potisnete do konca, v zanko vdenite približno deset centimeter širokih trakov. Vse skupaj takoj za zanko povežite s trakom enake barve. Razcepek potisnite do konca in na notranji strani žična dela razcepite. Tudi tokrat čez prelepite kos srebrnega traku. Maski dodajte enobarvno majico in prav takšne hlače, po želji izdelajte tudi ščit iz penaste gume in vaš vitez je pripravljen.

Rože

Pri tem kostumu boste potrebovali približno meter tankega filca (polsti), okraske, ki so lahko iz filca ali penaste gume, gumbe, trakove in koščke blaga ter obroč za lase in okoli njega ovite žice za oblikovanje, ki jih lahko nadomestijo tudi okosmatene žičke. Namesto filca lahko uporabite debelejšo tkanino, v tem primeru boste morali robove obšiti. Filca ni treba robiti, ker se ne para, zato vam bo delo z njim vzelo veliko manj časa.

Polo filca, velikosti 1 x 1 meter dvakrat prepognite in zarišite cvetne liste, kot kaže slika, ter jih izrežite. Luknja za glavo naj ne bo prevelika, da ne bo otroku roža neprestano uhajala čez ramena.

Medtem ko otrok z običajnim lepilom za les na cvetove že lepi okraske, vi pripravite obroč za lase. Najbolje je, da okoli obroča najprej ovijete debelejše kose žice, ki jih pred tem oblikujete v vzmet, nato pa preko celotne dolžine obroča ovijete trak iz filca. Trak bo zaščitil otrokovo glavo pred morebitnimi ostrimi deli žice in površino naredil mehko in prijetno. Če želite, da bo vaša rožica zasijala, jo pod kostumom oblecite v zelena oblačila. Kostum je primeren tudi za nošenje čez debela zimska oblačila.

Kontakt: www.svetidej.si, svetidej@siol.net