In seveda se kdaj zgodi tudi to, da na pust enostavno pozabimo (letos ga praznujemo že 9. februarja) in začnemo razmišljati o kostumih šele takrat, ko bi se otrok že rad našemil … Ne glede na razlog vam predlagamo nekaj maškar, ki jih lahko od pet do glave opremite tudi doma, pa naj bodo čisto majhne ali tudi že nekoliko večje.

Robin Hood

Očka ali dedek bosta gotovo z veseljem izdelala lok in nekaj puščic, vi pa iz zelenega blaga ali filca ukrojite srajčico za Robina. Ni vam je treba šivati, saj jo lahko kar zlepite skupaj, enako pa velja tudi za čepico. To je vse, kar Robin Hood potrebuje – pod srajčko ima lahko povsem običajne hlače in čevlje.

Mojster za vse

Ena najbolj preprostih mask za dečke je gotovo mehanik ali mojster za vse. Vsak deček ima v svoji garderobi hlače z naramnicami, ki spominjajo na moška delovna oblačila, pa tudi čepico. Očka naj potem zgolj še posodi svoj kovček z orodjem. Iz kovčka odstranite vse, kar utegne biti za otroka nevarno, ter vse težke predmete, da bo ga bo sploh lahko dvignil.

Klovn

Če imate doma kakršno koli lasuljo iz preteklih let, potem je otrok vedno lahko klovn. Klobuk naredite iz papirja in ga oblepite z blagom, pajaca mu lahko sešijete ali namesto njega uporabite stara pisana oblačila. Saj veste – velika sončna očala, ki ste jih nosili poleti, sponka za lase z veliko rožo, zelena in oranžna nogavica brez para … Znebite se lahko polovice stvari, ki so vam doma odveč. In potem je treba zgolj še narisati rdeč nosek in pobarvati usta in lička.

Gasilec

Če ste spretni ali se pri tem odlikuje vaš partner, otrok pa ima med svojimi igračami kako čelado, boste imeli gasilca. Otrok verjetno nima črne pelerine, zato mu boste plašček izdelali tako, da skupaj zlepite črno plastično folijo (debelejše vrečke za smeti), nanjo pa nalepite rumen trak. Nato veliko plastenko prebarvajte v rdeče, odvijte zamašek in nanjo nadenite cev, na konec cevi pa plastičen razpršilnik otroške kanglice za zalivanje rož. Na plastenko nalepite dve vrvici, da bo imela naramnice. Plastenka mora biti seveda obrnjena navzdol! Če imate več časa, lahko pred barvanjem na pol prerežete dve plastenki in ju združite - tako bo spodaj na vratu lahko nameščena cev, zamašek pa bo tudi zgoraj.

Princeska

Zakaj bi kupovali oblačilo in rekvizite za princesko, ko pa ima vaša hči veliko tega že med igračami? Žezlo lahko izdelate iz paličice, nekaj blaga, papirja in biserčkov tudi sami, enako pa velja tudi za krono. Nato izberite lepo oblekico, na katero je možno pritrditi še nekaj tila in prišiti biserčke. Dodajte še svojo verižico ali broško, pa bo.

Rdeča kapica

O Rdeči kapici ne vemo prav veliko – razen tega, da je bila oblečena v rdeče ogrinjalo s kapuco (kapico) in je imela v rokah košaro, v kateri je nesla dobrote babici. To lahko dobro izkoristite, saj bo maska z nekaj rdečega blaga in košarico praktično že gotova. Lahko pa med prijatelji povprašate, ali ima kdo plišastega volka ali volku podobno pasmo psa (na primer malamuta), ki ga lahko deklica nato drži na povodcu (vrvici) in se pretvarja, da je ukrotila zlobnega volka.

Kavboj

Tudi kavboj je precej enostavna maska. Potrebuje pravi ali iz papirja narejen klobuk, karirasto srajco (iz očkove ali dedkove omare), rutico in kavbojke, ki jih otrok tako ali tako nosi vsak dan. Iz lepenke lahko izdelate še šerifovo značko, dodate plastično pištolo, če imate čas, pa na debelo palico namestite iz papirja ali filca izdelano konjsko glavo, da bo imel kavboj še konjička.

Čarovnica

Pa smo pri čarovnicah. Izdelati morate le klobuk. Črn puli, črno krilce, rdeče nogavice, dolg šal in metla bodo naredili vse drugo. No, edino kako bradavico na nos lahko še narišete ter s svojim vijoličnim lakom namažete male nohtke. Potem pa vas čaka zgolj še to, da otrokom dopoveste, da imate zgolj običajno metlo in ta ni videti kot Nimbus, da za ljubljenčka ne more imeti snežne sove in da na Bradavičarko sprejemajo šele jeseni.

Vir: www.marmelina.si