Žal pa imajo ne glede na to, ali resnično pazimo in redno skrbimo za tovrstne obloge, te podobne lastnosti kot preproge – na njih se kljub temu nabirajo prah, umazanija in delci hrane.

Volna najbolje duši zvok

Volna, ki se največ uporablja, je prijetna, prožna, udobna, samougasljiva, poleg absorbcije hrupa in udarcev pa ima tudi samočistilne sposobnosti, pojasnjuje Ingrid Smrkolj iz Kemoplasta. Tekstilne talne obloge zaradi svoje gostote sicer dobro dušijo zvok, vendar pa so tiste z naravnimi vlakni še posebno privlačne za molje in drugo mikrofavno in zato manj higienične od drugih. »Slaba lastnost volne je, da je neobstojna proti insektom, na primer moljem, zato potrebuje dodatno obdelavo,« razlaga Smrkoljeva. Talne obloge iz naravnih vlaken morajo biti zato obdelane tudi protibakterijsko, kar še zlasti velja za otroške sobe ali sobe, v katerih se zadržujemo dalj časa, kjer mora biti zrak čist.

Sintetična vlakna bolj »odporna« proti madežem

preproga_sintetika1.jpg

Tekstilna vlakna za talne obloge so lahko naravna (rastlinska ali živalska: volna, svila, bombaž, lan ...) ali kemična (regenerirana, modificirana in sintetična: viskozna, polinozna, acetatna, poliamidna, akrilna ...), od njihove sestave pa sta odvisna tudi čiščenje in vzdrževanje. Naravna vlakna običajno potrebujejo dodatno obdelavo, saj niso tako odporna proti madežem, medtem ko so sintetična vlakna običajno manj vpojna in lažja za čiščenje. Pogosta težava pri tekstilnih podih iz sintetičnih vlaken pa je nastajanje statične elektrike, zato moramo pred nakupom preveriti, ali je obloga elektrostatično obdelana, zlasti če bo položena v sobi z računalnikom.

Priporočljivo sesanje vsak dan

talna_obloga_ciscenje.jpg

V prostorih, kjer se zadržujemo več časa, je priporočljivo tekstilne pode sesati vsak dan, saj je tako potrebno manj čiščenja (tudi čiščenja s peno, ki je prav tako obvezno), poleg tega pa bo videz takšne talne obloge dalj časa ohranil prvotni videz. V centralno ogrevanih stanovanjih nas ob sintetičnih vlaknih rado »strese«, zato lahko na pod nanesemo tudi posebne kemične apreture, ki omejijo nastajanje statične elektrike in preprečujejo, da bi se preproga mazala ali vpijala tekočine, kar nas ob čiščenju običajno stane največ živcev.

Za čiščenje in vzdrževanje so pomembni simboli, ki nam veliko povedo o lastnostih tekstilne talne obloge. Simbol s strelo pove, da je obloga antistatično obdelana; simbol stola s kolescem, da se ob uporabi pisarniških stolov s kolesci ne poškoduje; simbol z vodovodno pipo pomeni, da ni občutljiva za vlago; simbol s stopnicami, da je primerna tudi za polaganje na stopnicah; simbol talnega ogrevanja, da je primerna tudi za to vrsto ogrevanja; simbol, da je obloga pregledana na škodljive snovi, pa nam pove, da ne vsebuje pentaklorofenola, formaldehida, škodljivih pesticidov, butadiena, vinilklorida, azbesta in hlapnih flourklorovih ogljikovodikov.

Kako zamenjamo umazani del?

preproga_popravilo.jpg

Tehnologija izdelave tekstilnih talnih oblog je močno napredovala, pri čemer se še vedno izboljšujejo tako lastnosti kot kvaliteta. Prav zaradi tega si jih lahko omislimo tudi v kopalnicah. Tekstilno talno oblogo moramo zamenjati najpozneje, ko se oguli, delne poškodbe pa lahko odpravimo tako, da preprosto zamenjamo poškodovani del obloge. Danes se namreč tekstilni podi največkrat polagajo v obliki kvadratnih plošč, s katerimi hitro in enostavno nadomestimo poškodovani del celote.

Če se odločate za tekstilne talne obloge, vedno kupite še nekaj dodatnega materiala, saj vam bo ob morebitnih delnih poškodbah prišel zelo prav. Ni nujno, da bodo proizvajalci čez nekaj let še vedno izdelovali ta odtenek talne obloge. Trdovratne madeže na oblogi lahko odstranite z različnimi čistili, če pa vendarle ne gre, lahko poškodovani del obloge enostavno izrežete z ročnim luknjačem in iz ostankov izrežete enako velik kos. Tega z lepilom namažete po celotni hrbtni strani in položite v izrez s tkanjem v isti smeri kot v ostalem delu. To lahko preverite z roko, pri čemer bo gladka stran kazala smer vlaken. Ko se lepilo posuši, zaplato le še skrtačite.