Prednosti lesene gradnje so številne. Najprej velja izpostaviti les, ki je naravni material, ki daje hiši posebno atmosfero in nima škodljivih vplivov na zdravje. Leseno hišo odlikuje trpežnost, v njej pa lahko prebiva več generacij. Nekatere izmed njih so stare tudi sto in več let, seveda pa bomo dolgoživost objekta dosegli le s primernim in rednim vzdrževanjem.

lesena1.jpg

Les kot naravni izolator

Dokazano je, da je hiša iz lesenih brun zaradi edinstvenega načina povezovanja in uporabe materialov potresno varnejša in odpornejša od nekaterih klasično grajenih stavb. Prav tako je les odličen naravni izolator, tako da že debelina sten izpolnjuje vse izolacijske potrebe stavbnega objekta.

lesenastena.jpg

Lesene hiše  večinoma izdelujejo iz smreke, za nekatere elemente pa lahko uporabimo tudi les drugih drevesnih vrst, kot so jelša, bor, macesen… Za gradnjo uporabimo hlode različnih debelin, ki imajo premer med 25  in 45 centimetrov. Dobro je upoštevati dejstvo, da je lesena stena, debela okrog 20 centimetrov, enakovredna klasičnemu opečnemu zidu v skupni debelini 37 centimetrov.

Varčevanje z energijo

Količina prahu je v lesenih hišah znatno nižja kot v hišah, ki so grajene na klasičen način, saj les preprečuje nastanek statične elektrike. Pri ogrevanju oziroma hlajenju lesene hiše bomo prihranili energijo, saj imajo stene takšne hiše vedno enako temperaturo, kot je temperatura prostora.

lesenanotri.jpg

Časi, ko je bila lesena gradnja rezervirana le za vaške posebneže, kasneje pa omejena bolj ali manj na planinske objekte in počitniške hišice, so preteklost. Sodobne lesene hiše so zaradi tehničnih in arhitekturnih lastnostih zelo kvalitetne in so prava alternativa konvencionalnim načinom gradnje.