Kadar se odločate glede enega samega dejavnika ureditve, se morate vedno ozirati na celoto. Ni vseeno, kako bo urejen dovoz, kakšna bo zasaditev, kateri materiali so prisotni ali predvideni … Vrsto ograje boste najlažje izbrali, ko boste razmišljali o celotni ureditvi predvrta.

Na kakšen način boste razmejili prostor med parcelo in ulico, je odvisno od frekventnosti ulice, njene širine in tega, kaj bo tik za ograjo. Če se parcela zaključuje s pločnikom, je vsaj v prometni ulici smiselno postaviti močnejšo ograjo. Tudi v mirni ulici ograja ne bo odveč, je pa lahko nižja in manj kompaktna. V manj strnjenem naselju ograje ne potrebujete, razen če je parcela tik ob prometni cesti.

Kadar izbirate med striženo ali nestriženo živo mejo, se odločite za slednjo, če imate na voljo dovolj prostora. Širina nestrižene žive meje je odvisna od širine izbranih rastlin.
V kolikor je razgled z vaše parcele lep in ne potrebujete vizualne zapore, pa namesto žive meje zasadite gredo. Zasaditev je seveda lahko tudi višja in služi namesto ograje.

Odločitev je seveda vaša, vsekakor pa bi glede na fotografije, ki ste mi jih poslali, svetovala, da postavite ograjo ali posadite živo mejo. In dokončna odločitev? Lepa ograja je draga, zahteva pa manj vzdrževanja. Zasaditev žive meje je lahko zelo poceni, še posebej, ker dolžina ni velika, a jo je treba redno vdrževati.