Najprej morate vedeti, katere osebne podatke bi morali zadržati zase. Pri nekaterih informacijah je pač neizbežno, da bodo postale javne (ime, naslov, telefonska številka), nekaj pa jih je izjemno občutljivih in bi jih morali zadržati zase (številka bančnega računa, številka kreditne kartice, PIN-geslo).

Občutljivi rojstni podatki

id_theft.jpg

Zelo občutljivi so tudi podatki o datumu in kraju rojstva ter materin dekliški priimek.  Vsak, ki pozna vsaj enega od visoko občutljivih podatkov, vam lahko naredi veliko škode. Ne pozabite: povprečno traja dvanajst mesecev, da oškodovanec ugotovi, kaj se dogaja.

Veliko tovrstnih kraj identitete se zgodi zaradi ukradene pošte, saj lahko ta vsebuje veliko občutljivih osebnih podatkov.  Nikoli ne puščajte pošte v nabiralnikih čez noč. Vsekakor si omislite zunanje nabiralnike, ki se zaklepajo, če jih še nimate.

Ravnajte varno z bačnimi karticami

identity_theft_insurance.jpg

Varno ravnajte s svojo bančno kartico, na bankomatih ali v trgovinah pa se vedno prepričajte, da nihče ne vidi, katero PIN-kodo boste vtipkali. Prav tako zapisane PIN-kode nikoli ne nosite v denarnici, če pa vam kartico ukradejo, nemudoma obvestite banko in policijo.

Zlorabe se pogosto dogajajo tudi zato, ker se uporabniki računalnikov ne zavedajo, kako nevaren je lahko splet. Brez zadostnega znanja in zaščite so vaši podatki za hekerje oddaljeni le nekaj klikov. Priskrbite si dober antivirusni program, bodite previdni pri spletnem nakupovanju. Nikoli ne ostanite prijavljeni v svoj račun elektronske pošte, če jo pregledujete na javnih računalnikih.

Dokumente razrežite, preden jih vržete proč

secure_shredder.jpg

Nevarnost pa preži tudi v vaših odpadkih – če želite vreči v smeti dokumente, ki vsebujejo kakršne koli zgoraj navedene informacije, jih najprej raztrgajte ali razrežite na drobne kose, da jih nihče ne bo mogel zlorabiti. Najbolje je, če kupite rezalnik, kakršne uporabljajo v podjetjih.