Najpogostejši razlogi za sanacijo streh so dotrajanost njenih posameznih delov, sprememba podstrešnih prostorov v bivalne ali popravki, ki jih je treba opraviti kmalu po nestrokovno izvedeni novogradnji. Na voljo imate dva osnovna načina obnove streh: običajna (ne)prezračevana streha, kjer so uporabljene letvice, ploščice in konzolna izolacijska folija; ali prezračevana streha, pripravljena za vgradnjo toplotne izolacije.

prezracevana_streha.jpg

Prezračevana streha pomeni streho, pod katero je med strešno kritino in sekundarno streho (hidroizolacijo) omogočeno naravno kroženje zraka. Zrak mora krožiti po celi površini prezračevane strehe, vse od žlebov do zgornjega roba strehe.

Prenova nosilnih konstrukcij

Sanacija lesenih nosilcev strehe se lahko opravlja na celotni površini ali le delno na prizadetih območjih. Glavni cilj obnove je izboljšanje obstoječe nosilne konstrukcije, saj se ta z leti uničuje, ker je izpostavljena različnim dejavnikom staranja: vlagi, vodi, ledu in vetru. Zato ostrešje redno pregledujte, da ga boste pravočasno zamenjali, utrdili ali prelakirali z zaščitnim premazom.

dela_na_ostresju.jpg

Kadar je potrebna celotna prenova strehe, to je zamenjava vseh lesenih nosilcev in tramov, je najbolje poklicati strokovnjaka projektanta, da vam natančno izmeri in predlaga ustrezno rešitev.

Za rekonstrukcijo strehe potrebujete gradbeno dovoljenje

Rekonstrukcija strehe za razliko od sanacije vključuje spremembo videza strešne konstrukcije, na primer, ko prenavljate podstrešje ali želite celo streho dvigniti oziroma podaljšati. Za to pa že potrebujete urejeno gradbeno dovoljenje.