Stik z izvajalci

Najprej boste seveda morali stopiti v stik s čim več različnimi krovci oziroma njihovimi podjetji, bodisi po telefonu, elektronski pošti ali osebno. Priporočamo vam, da izbrane krovce povabite na dom, kjer si lahko ogledajo objekt in načrte ter se z vami pogovorijo o vaših željah in delih, ki so na strehi potrebna. Po pogovoru z vsakim krovcem posebej boste hitreje našli najboljšega, saj se bodo ponudbe in cene verjetno med seboj razlikovale.

Priprava izračunov, cena za opravljena dela

Kako pa pravilno primerjati cene, jamstvene roke in se obenem prepričati o kakovosti izvajalca? Ceno je zagotovo najlažje primerjati, vendar pa to ni edini kriterij, ki ga je pametno upoštevati. Poceni izdelana streha namreč lahko čez čas zahteva nova in redna popravila ali pa celo ponovno prekrivanje, kar vas bo na koncu stalo več, kot bi prvotno odšteli za najdražjo ponudbo.

krovec_2.jpg

Kako torej vedeti, ali bo najeti krovec delo opravil res kakovostno, in ali bo dražja ponudba upravičila stroške s kakovostnimi deli in materiali? Odgovor sicer ni enostaven, a rešitve so! Svetujemo vam, da natisnete razpredelnico, v katero napišete ime izvajalca, mere vaše strehe, osnutek načrta sedanje strehe in načrtovane nove, več končnih rešitev, kako rešitve doseči, stroške za gradbena dela, materiale… Kopijo razpredelnice s praznimi kvadratki razdelite med kandidate, ko vam krovci vrnejo izpolnjene liste, pa se boste lažje odločili in izbrali najustreznejšega.

Kako izberete?

Kako torej vedeti, kateremu krovcu lahko najbolj zaupate? Najprej na spletu preverite, kje so registrirani, koliko imajo zaposlenih, kakšna je njihova formalna izobrazba, ali so člani obrtne zbornice, kakšne reference imajo in drugo. Potem povprašajte prijatelje in znance, če poznajo koga, ki je pred kratkim na novo prekrival ali gradil streho in je bil zelo zadovoljen s krovskimi deli.

krovec.jpg

Pokličite čim več krovcev in jih vprašajte za pogoje plačila, roke za začetek izvajanja del in predviden konec, jamstvene roke, kako si zamišljajo organizacijo gradbišča, kako bodo materiale pripeljali do vašega doma, čas, ki bo za to potreben, kdo krije stroške v primeru škode itd. Ne bojte se vprašati vsega, kar vam pade na pamet – kakovosten krovec vam bo na vprašanja z veseljem odgovoril.

Uradna pogodba

Ko ste krovca izbrali in se z njim dogovorili, ustni dogovor spravite na papir. Sestavite uradno overjeno pogodbo, v katero zapišite vse zgoraj navedeno, da se izognete nesporazumom in slabi volji. Bolje je, če z izvajalcem pred začetkom del večkrat sedete in pogovorite o podrobnostih krovskih del, da bodo le-ta potekala nemoteno in brez presenečenj.