Bivak pod Grintovcem je že tretji Kajzljev objekt v okviru tega arhitekturnega žanra. Pred tem je načrtoval bivaka na slemenu Stola in na Kotovem sedlu nad Tamarjem. Zanj je prejel nagrado Trend 2010, ki je namenjena strokovnemu vrednotenju in promoviranju vrhunskih dosežkov slovenskih ustvarjalcev na področju sodobne vizualne kulture. Žirija je pojasnila, da je Kajzelj arhitekt, ki razume gore, in alpinist, ki razume arhitekturo – bivak kljub sodobni obliki med gorami deluje povsem nevsiljivo.

Svetla in zračna notranjost v treh nadstropjih

Bivak stoji na nadmorski višini 2100 metrov sredi odprte gorske planote pokrajine Velikih podov, ki je po svojem reliefu oblikovanosti neizrazita, zato je zasnovan kot pokončen temen objekt, ki je zelo dobro viden od daleč in tako v prostoru deluje kot orientacijska točka. Plašč bivaka je oblikovan tako, da se skozi okna na vogalih odpirajo pogledi na vse pomembne strani, zato je notranjost svetla in zračna. Urejena je v treh nadstropjih: zgornji dve sta namenjeni ležiščem, pritličje pa je bivalni prostor z jedilno mizo in garderobo. Gosti lahko do osem planincev.

bivak10.jpg

Stene bivaka so dvojne: zunanjo plast sestavljajo aluminijaste plošče z izolacijskimi lastnostmi Trimoterm iz Trima, notranjost pa je obložena z lesenimi preluknjanimi ploščami, ki omogočajo odvajanje vlage. Bivališče so sestavili v delavnici v dolini, na njegovo mesto pa ga je pripeljal helikopter. Konstrukcijo zato tvorijo lahki aluminijasti profili, pritrjena pa je na majhen betonski podstavek. Čeprav gre za tehnološko nezahtevno in robustno konstrukcijo, bivak v gorsko divjino vnaša modernost in domačnost hkrati.

Razumevanje narave in še sprejemljivo udobje

Kajzljevi bivaki obravnavajo osnovno nasprotje med človekovimi potrebami in njegovim odnosom do narave z razumevanjem topografije lokacije, v katero so umeščeni. Pri posegih v občutljivo divjino je to znanje odločilno. Bivak pod Grintovcem po eni strani nadaljuje kulturno tradicijo gradnje lahkih montažnih zavetišč v Alpah, po drugi strani pa jo nadgrajuje z iskanjem še sprejemljivega udobja.

Bivak pod Grintovcem si oglejte v naši fotogaleriji.