Kombinacija okrasnih dodatkov, dekorja, barv in različnih kosov pohištva izzvenijo v prazno, če niso pravilno poudarjene z lučmi. Ko torej izbirate dodatke za steno, pomislite tudi, kakšna osvetlitev bi jih najlepše poudarila.

Z okvirjem ali brez njega?

Osvetlitev slik na steni gre z roko v roki z okvirjem, ki ga izberete. Morda okvirja niti ne potrebujete - odvisno od tega, za kakšen slog ste se odločili. K tradicionalni umetnosti spada tudi okvir, medtem ko so nekatere moderne slike lahko tudi brez njega. Vendar pa so pravila zato, da jih kršimo – izberite tisto, za kar menite, da se najbolj naravno prilega vaši sobi.

greeting_card_art_good_e1320086105950.jpg

Svetilke

Za poudarjanje sten in dekoracije na njih lahko uporabite veliko vrst svetil. Vse bolj priljubljen je na primer sistem več svetilk, ki so povezane med sabo. Vsako svetilko lahko usmerimo na želeno mesto. Slike lahko poudarite tudi s stenskimi svetilkami, kar je odvisno od njihove velikosti in položaja. Glede na to se boste verjetno tudi odločili, ali boste izbrali takšne, ki svetijo navzdol ali navzgor.

ludkizf.jpg

Vgradne svetilke na stropu so lahko nameščene tako, da poudarijo umetnine, lahko pa tudi umetnine obesite pod svetilke. Vgradne svetilke dajejo poseben ambientalni sijaj. Če jih namestite neposredno nad umetninami, jih bodo lepo poudarile v prostoru. Nenazadnje si lahko pomagate tudi z individualnimi svetilkami na baterije oziroma elektriko, ki  jih namestimo neposredno na sliko. Takšne svetilke so idealne predvsem za območja, kjer ne morete vgraditi novih svetil.

249667569_fiyphovg_c_e1320091638937.jpg

V okvir vgrajena svetila

Vse bolj v trendu pa so tudi okvirji, v katerih je že vgrajena razsvetljava. Lahko so na baterije ali pa imajo priključke za elektriko. Vendar pa imajo ti modeli po navadi vgrajene LED-svetilke ali kompaktne fluorescentne sijalke, ki včasih nekaterih barv ne osvetlijo dobro, saj oddajajo svetlo belo ali modro svetlobo.

Ne glede na to, za kakšno osvetljavo se boste odločili, izberite takšno, da bo z njeno pomočjo slika dobro vidna. Še posebno, če hočete, da je stena oziroma umetnina na njej osrednja točka prostora.