Obnovite zalogo potrebščin za čiščenje

Potrebovali boste univerzalno čistilo, čistilo za steklo in posebna sredstva za težavna mesta, kot so plesnive fuge med ploščicami. Seveda pa ne pozabite na naravna čistila, kot sta soda bikarbona in kis. Naredite si zalogo gob, krp, krtač in gumijastih rokavic.

Očistite okna

Umazana okenska stekla vam ne bodo delala težav, če boste pri čiščenju uporabljali brisalce stekla z gumijastim robom, s katerimi boste hitreje in bolj učinkovito pomili okna kot s krpo ali časopisom. Najdete jih v različnih velikostih, z nastavljivim ročajem pa boste dosegli tudi najvišje točke.

Za začetek potopite gobo v vedro tople vode, v katerega ste dodali nekaj kapljic blagega detergenta za posodo. Zmočite šipo, odstranite morebitno umazanijo in navlažite brisalec. Začnite v zgornjem kotu okna in potegnite po steklu od vrha proti dnu. Postopek ponovite s prekrivnimi potegi, po vsakem potegu pa gumijasti rob brisalca obrišite ob gobo. Za večja okna vijugajte z brisalcem naprej in nazaj, na koncu pa pomijte še robove. Okenske police posušite s krpo.


Obrišite prah z luči in žarnic

Odvijte žarnice ter jih očistite s krpo iz mikrovlaken, ki ste jo prej navlažili z vodo, pri tem pa se izognite kovinskim vijakom. Prav tako očistite lestence in druga svetila.

Očistite žaluzije

Pomlad je čas, ko se lotimo tudi čiščenja žaluzij. Lesene žaluzije obrišite z rahlo vlažno gobo, ki ste ji dodali nekaj kapljic nežnega čistila za les. Aluminijaste žaluzije lahko operete zunaj. Postavite jih na nagnjeno površino, na katero ste položili staro rjuho, ter jih zdrgnite z vodo in čistilom, ki ne povzroča rjavenja. Z gumijasto cevi za vodo jih dobro sperite, nato pa žaluzije z brisačo temeljito posušite, da se izognete rji.


Izpraznite in očistite hladilnik

Vas ta naloga straši? Lažje se je boste lotili, če jo razdelite na več manjših delov. Pomembno je, da vse razlite tekočine obrišete takoj, da se madeži ne bodo zasušili. Naj vam pride v navado, da enkrat na teden staro hrano pomečete iz hladilnika. Vsakih nekaj mesecev pomijte notranjost hladilnika z raztopino dveh žlic sode bikarbone za vsak liter tople vode. Operite odstranljive police in predale v tej raztopini, pri čemer poskrbite, da bo temperatura steklenih polic sobna, da v topli vodi ne bodo razpokale. Zasušene madeže najprej namočite z raztopino sode bikarbone, kar bo zmehčalo ostanke hrane. Za čiščenje špranj uporabite zobno ščetko. Dvakrat letno posesajte ali skrtačite prah s kondenzacijske tuljave, da preprečite pregrevanje.


Pospravite odeje

Vreče iz plastike in tekstila z zadrgo bodo varovale vaše odeje in pregrinjala, medtem ko jih ne uporabljate. Najtežje odeje so običajno večino časa shranjene v omarah, zato se, če bodo shranjene v vrečah, na njih ne bosta nabirala prah in umazanija. Zaradi prozorne plastične površine boste zlahka prepoznali vsebino vreče.

Globinsko očistite preproge

Za sintetične preproge si priskrbite napravo, ki z milnico očisti vlakna ter nato odstrani ostanke mila s toplo vodo. Odprite okna in pustite, da pretok zraka posuši vaše preproge. Če imate volnene preproge, ki so dragocene in občutljive, pa za čiščenje poiščite strokovnjaka.


Zaščitite lesena tla

Poskrbite za zaščito pred praskami na lesenih tleh. Prepričajte se, da so na spodnji strani pohištva samolepilne ploščice za lesene površine. Zamenjajte tiste, ki so umazane ali obrabljene (droben pesek lahko poškoduje tla). Uporabite dovolj debele, mehke samolepilne ploščice, ki jih boste v trgovinah z domačo opremo našli v različnih premerih.

Očistite zavese

Očistite zavese s sesalnikom ali paro ali pa jih dajte kemično očistiti. S toplejšim vremenom boste mogoče želeli težke zavese zamenjati z lažjimi, pri čemer je pomembno, da z njih temeljito odstranite prah in umazanijo, preden jih shranite za naslednjo sezono.