V kuhinji preživimo ogromno časa, zato je nadvse pomembno, kako se v njej počutimo. Notranji oblikovalci so razkrili nekaj novih trendov, ki lahko tudi vam pomagajo pri njenem opremljanju.

Nekoč prezrte, danes v središču pozornosti

Nekoč so bile kuhinje majhne, obsojene na zapostavljene kotičke na zadnji strani hiše. Današnje kuhinje s kuhinjskimi otoki, sedišči in velikimi pulti za pripravo hrane so urejene tako, da lahko v njih skupaj pripravljamo hrano in se družimo, in dovolj velike za vsaj štiri ali pet oseb.

kuhinja_otok.jpg

Nekoč je trikotnik pomivalno korito-kuhalna plošča-hladilnik veljal za jedro dobrega kuhinjskega dizajna. Sodobni oblikovalci pa menijo, da je predvsem hladilnik lahko v napoto, kadar je kuhinja polna ljudi, zaradi česar priporočajo, da so v kuharjevi bližini na voljo hladilni predali, hladilnik pa naj bo nekje, kjer je dostopen vsem.

Več kuharjev, večja kuhinja

Če pri vas pogosto kuha več ljudi, vam oblikovalci priporočajo, da je v kuhinji več pomivalnih korit, pulti, namenjeni za pripravo hrane, pa naj bodo ob robu. Vse bolj priljubljen je tudi trend postavljanja jedilne mize v kuhinjo, s čimer se vanjo vračajo stanovalci. Vrača se tudi starinska kmečka miza, ki bo v vaš dom prinesla domačnost, značilno za stare čase.

kuhinja_moderna_z_mizo.jpg

Večja ekološka ozaveščenost vpliva na dizajn kuhinj. Temu se prilagajajo tudi proizvajalci, saj je na voljo veliko različnih sistemov za ločeno zbiranje odpadkov.

Ljudem ni več do tega, da bi plačevali pravo bogastvo, da bi naredili vtis na goste. Vse manj je razkošnega okrasja, pojavlja se težnja po preprostosti. Ni treba, da je vaša kuhinja videti kot Tadž Mahal – tudi če kombinirate dražje pohištvo s cenejšim, je lahko končni videz čudovit.

Še nekaj koristnih nasvetov

S kuhinjskimi omaricami do stropa se izognete neredu, njihova prednost pa sta tudi priročnost in nizka cena. Nerjaveče jeklo je vedno dobra izbira, saj se vizualno lepo ujema s kamnitimi pulti, poleg tega pa ga ni težko čistiti.

pomivalno_korito.jpg

Namesto dveh pomivalnih korit rajši izberite eno večje. Običajno dvojno korito je potrata prostora, poleg tega lahko v enojnem večjem pomivalnem koritu lažje operete velike ponve ali lonce.

Za lažje organiziranje in shranjevanje kuhinjskih pripomočkov so primerni predali, predvsem globoki, ki postajajo vedno bolj popularni. Strokovnjaki priporočajo tudi indukcijske kuhalne plošče, saj so preprostejše, čistejše in učinkovitejše kot plinske.

Nekaj trendovskih ureditev sodobnih kuhinj si oglejte v naši fotogaleriji.