Z novostmi na Pokljuko

Pri podjetju Dilex iz Komende smo se že kar navadili na nenehne novosti. V zadnjih letih so nas kar nekoliko razvadili z zares obsežnim širjenjem prodajnega programa – z dodajanjem novih nadgrajenih strojev ali pa kar s popolnoma novimi programi, kot so bili pred časom predstavljeni lesnoobdelovalni stroji. Letošnja novost so snežne freze Elektro maschinen, kar smo v prilogi Moj dom že napovedali. Odkar smo po Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju v prilogi okvirno predstavili Dilexovo novo ponudbo, pa pravega snega nismo dočakali. Potihoma smo prekleli jesensko vreme in odšli na Pokljuko, kjer je Dilex pripravil srečanje s poslovnimi partnerji in predstavitev izdelkov. Na dobrih tisoč metrih nadmorske višine nas žal ni pričakala zimska pravljica, vtis pa sta nekoliko popravili obilica umetnega snega in urejena biatlonska proga, na kateri je tudi med našim obiskom trenirala bolgarska biatlonska reprezentanca.

dilex_test1.jpg

Večji in manjši stroji

Na Pokljuko so Dilexovi delavci pripeljali pet snežnih frez, njihov celoten nabor. Pred seboj smo torej imeli širok razpon strojev glede na njihovo zmogljivost – od šestih konjskih moči do štirinajstkonjske freze na gosenicah. Redke so priložnosti, ko imamo na kupu toliko strojev in s tem olajšano primerjavo, ko pa pomislimo še na kup prisotnih Dilexovih strokovnjakov, vidimo, da je bila priložnost zares izjemna. Našo pozornost med preizkušanjem frez smo usmerili v različne smeri. Ocenjevali smo dodatke, moč izmeta, kvaliteto odstranjevanja snega in vodljivost naprav. Ta izjemno pomembna lastnost je prevečkrat zapostavljena, čeprav je na določenih terenih izjemno pomembna.

Težje freze so sicer namenjene predvsem velikim površinam (parkirišča, dvorišča, dovozi), vendar pa bi bilo tudi najmanjše obračanje 135 kilogramov težke freze brez pravega sistema prava muka. Pri manjših strojih je zadeva podobna. Ti so lahko tudi za polovico lažji, a je zaradi njihove majhnosti okretnost skoraj pričakovana, poleg tega pa so namenjeni predvsem za bolj dinamične terene, kjer kup vijug, robnikov in drugih ovir pač ne sme predstavljati ovire. Pri preizkušanju Dilexovih frez do 85 kilogramov (STEm 6056, 7056 E in 9062 E) se je to tudi potrdilo. Kolesa velikih dimenzij in pravilno postavljeno težišče olajšajo gibanje, zaradi ničesar pa ne trpi odmetavanje snega.

dilex_test2.jpg

Pomen manevriranja

Stroje smo preizkušali na trdem snegu, ki je bil celo tako zbit, da smo brez težav stali na na videz mehki polmetrski podlagi. Odmetavanja smo se zato lotili počasi in potrpežljivo in Dilexove freze resnično niso razočarale. Pri najmanjših smo bili pred preizkusom še nekoliko v dvomih, ko pa so pokazale svoje zmogljivosti, je bilo jasno, da bosta tudi najmočnejša modela zablestela. STEm 13070 E in STEm 14076 ET sta snežni frezi, težki več kot 120 kilogramov. Težji model je opremljen z gosenicami, ki jih ob obračanju upravljamo ločeno, zato je manevriranje tudi na ozkih mestih enostavno. STEm 13070 E pa bi kljub 15'' kolesom sama po sebi predstavljala precejšen zalogaj za obračanje, zato je opremljena z diferencialom, ki poskrbi za ločeno upravljanje koles. Obračanje takšnega stroja je občutno lažje, kot bi si predstavljali ob njegovi velikosti ali teži. Brez slabe vesti ga lahko glede na manevriranje postavimo ob bok trideset ali več kilogramov lažjim strojem.

Po zmogljivostih sta težki napravi razred zase. V poledenelem snegu smo bili lahko malo manj potrpežljivi in malo hitrejši, zaradi omejenih možnosti na preizkusu pa sta napravi skrivali še velik potencial. Pri tem imamo v mislim predvsem njuno zmogljivost odmetavanja. Za predstavo: največja freza čisti v širini 76 cm in višini 54,5 cm, najmanjši model pa v okviru 56 cm širine in 51 cm višine. Pozitivno so nas presenetile dimenzije izmetnega kanala, ki so enake pri vseh modelih. Trideset centimetrov premera izmetnega vijaka omogoča hitro čiščenje brez zamašitve izmeta, pohvalno pa je, da so s takšnim kanalom opremljene vse naprave – tudi pri najmanjših modelih se torej ni sklepalo kompromisov na račun delovnih zmogljivosti. Posebno v južnem snegu lahko ob prehitrem delu prihaja do mašenja izmetnega kanala, ki ga je nato treba čistiti s priloženo čistilno palico. Velik izmetni kanal vsaj nekoliko ublaži ta pojav in s tem pospeši delo tudi v južnem snegu.

dilex_test3.jpg

Ples snežnih frez

Omenili smo redko priložnost testiranja več frez hkrati, pri tem pa smo pozabili še na eno redkost. Ne le, da smo imeli na isti površini pet snežnih frez, imeli smo tudi pet voznikov. Posebno zanimivo in na trenutke tudi zabavno je bilo opazovati pet različnih modelov snežnih strojev pri odmetavanju snega. Hkratno opazovanje nam je ponudilo izjemen vpogled v snežne freze pri delu. V omenjenih razmerah je najbolj do izraza prišel izmet snega. Pri največjih dveh frezah je bil ta izrazito večji kot pri ostalih, vendar pa je presenetilo, da tudi najmanjša freza bruha sneg daleč v zrak. Iskreno povedano je pri izmetu največ razlike skrite v nastavljanju le-tega; pri vstopnih modelih je to na samem robu izmetnega kanala, pri največjemu stroju pa izmet usmerjamo z ročico na krmilni konzoli. Dodatna oprema je tudi sicer ena bistvenih razlik med predstavljenimi frezami. Vstopni model STEm 6056 je pričakovano brez nekaterih dodatkov, ostale freze pa so že opremljene z električnim vžigom, reflektorjem za nočno delo ali celo ogrevanimi ročaji.

dilex_test4.jpg

Pameten nakup

Po dopoldnevu preizkušanja snežnih frez vseh tež in dimenzij se nam je ustvaril precej jasen pogled na obnašanje različnih frez v težkih razmerah. Zelo težko bi iz ust spravili, da kakšna freza ne zmore opraviti določene naloge, vendar pa ima vsaka naprava svoj namen in omejitve. Snežna freza naj ustreza velikosti površine in njeni razgibanosti, ne pozabite pa na dodatno opremo, ki je včasih res dobrodošla. Električni zagon je zares udoben način za začetek dela, v temnih zimskih jutrih pa je žaromet skoraj nuja. Odločitev za nakup snežne freze zagotovo ni lahka, saj predstavlja precejšen denarni znesek. Vendar pa so snežne freze Elektro maschinen v primerjavi s konkurenco precej ugodne, ko začnemo razmišljati o cenah.

V vsakem primeru pa boste po nekaj zasneženih zimah videli, da je lahko takšna naložba zelo pametna in tudi uporabna – kako prijetno je poslušati gospoda, ki razlaga, da so pred nekaj leti trije sosedje skupaj kupili snežno frezo in so še danes nad delom z njo tako navdušeni, da kar tekmujejo, kdo bo očistil ulico. Kako je z lopato, pa verjetno sami veste.