Enakonočje, ki bo nastopilo 23. septembra, rastlinam sporoča, naj se pripravijo na zimsko spanje, še preden bo nastopil mraz. Tako se rastlinam že začenja upočasnjevati rast, kar pa pomeni, da jih je lažje presaditi brez večjega šoka.

Katere trajnice lahko razdelimo?

Na vrtu poiščite vse trajnice, ki jih je najbolje presaditi ravno zdaj: rman, afriško lilijo, baklasto lilijo, astilbe, zvončnice, krizanteme, vretenčnik (Coreopsis), ameriški slamnik, geranije, maslenice, indijansko koprivo (monarda), rudbekijo, čišljak in podobne. Seveda pa vseh trajnic v tem letnem času ni dobro razdeliti in presajati − izogibajte se denimo presajanju okrasnih trav.

divide_parennials.jpg

Kako jih presajamo?

Izkopljite iz zemlje izbrano trajnico in ji previdno razdelite korenine z ostro lopato in rokami. Iz ene lahko ustvarite dve ali tri rastline z ločenimi koreninami, ki jih takoj spet posadite v lonce ali nazaj v tla. Nove rastline postavite na mesto, kjer ni preveč neposrednega sonca, čez zemljo okoli trajnice pa natrosite tudi mulčenje, ki bo rastlino ščitilo pred mrazom in erozijo.

cocoa_hull_mulch_2.jpg

Ko se lotite presajanja, poskrbite, da s škarjami prej odstranite vse odmrle in poškodovane korenine kot tudi odvečno listje in stebla, saj lahko čez zimo pritegujejo škodljivce in bolezni. Trajnico presadite v luknjo enake globine in velikosti kot prej, vendar uporabite zemljo boljše kakovosti kot na prejšnjem mestu.