Pravočasno prenehajte gnojiti

Prava zimska skrb za vrtnice se pravzaprav začne že poleti. Od sredine avgusta naprej jim ni več priporočljivo dajati gnojila v zrnih. Morda jim lahko daste kvečjemu eno dozo večnamenskega listnega gnojila proti koncu avgusta, več pa raje ne. Tako vrtnice namreč ne bodo več močno rasle, ko bo pritisnil prvi mraz, ki bi jih lahko zamoril. Prenehanje gnojenja je nekakšna vrsta zimske zaščite za vrtnice. Tudi odmrle cvetove je priporočljivo nehati odstranjevati konec avgusta. Tako bodo vrtnice dobile sporočilo, da je čas, da se upočasnijo in prihranijo nekaj energije in zalog za zimo.

Prvi teden v septembru lahko vsakemu grmu vrtnic daste dve ali tri žlice superfosfata. Ta se počasi prebija skozi prst in oskrbuje korenine ter jim daje moč, da lažje preživijo dolgo mrzlo zimo.

rose_frost.jpg

Obrezovanje vrtnic

Ko nastopi zmrzal in ivje prekrije vrt in rastline, se vrtnice počasi spravijo v mirujoče stanje. Takrat lahko naredite naslednji korak pri pripravi na zimo. Obrežite stebla na grmovju vrtnic – razen pri tistih, ki se vzpenjajo - na polovico višine. Tako boste preprečili, da bi jih polomila težki sneg ali bičajoči zimski veter.

fotolia_6351838_subscription_l.jpg

Mulčenje

Zemljo okoli cepljenih grmov lahko prekrijete z zemljo z vrta in zastirko, ki bo varovala vrtnice čez zimo. Zastirka bo grm pomagala varovati pred temperaturnimi spremembami. Če se otopli, se lahko vrtnice namreč zmedejo in mislijo, da je čas za rast, čeprav je v resnici še vedno zima. Stebla vrtnic plezalk lahko ovijete v posebno lahko tkanino, ki jih bo ščitila pred vetrom.

Zalivanje v mrzlem vremenu

Tudi pozimi potrebujejo vrtnice vodo. Zima je namreč lahko precej suha in zato vlaga hitro izgine iz zemlje. Ko nastopijo toplejši zimski dnevi, preverite, kakšna je zemlja, in jo po potrebi zalijte. Ne namočite je preveč.

_5442624.jpg

Včasih pozimi močno sneži, potem pa nastopijo toplejši dnevi in se začne sneg taliti, nato pa nenadoma spet nastopi zmrzal. Zaradi tega lahko okrog rastlin nastane led, ki preprečuje, da bi vlaga pripotovala do korenin. S pomočjo posebne soli, magnezijevega sulfata, lahko v ledu naredite luknjice, ki bodo omogočile vlagi, da potuje navzdol.