Termoizolacijske fasade lahko postavimo na vse podlage: od opeke, betona do kamna in drugih plošč. Preden postavimo prve plošče iz polistirena, je treba pri dnu namestiti kotno letev ali mrežico. Plošče nalepimo na zid: lepilo na ploščo nanesemo vzdolž robov in po sredini; nato pa plošče iz stiroporja dodatno pritrdimo na zid še z vijaki.

Nameščanje termofasade hiše

Prvi sloj lepila obvezno nanesite, preden postavite mrežico. Mreža za okrepitev fasade se postavlja vertikalno: potopite jo v prvi sloj lepila in pritrdite na striroporno ploščo, da bo končna podoba trdnejša in močnejša. Čez mrežico nanesite drugi sloj lepila, ki ga je treba zgladiti, da bo fasada ravna. Po nanosu in sušenju lepila nanesite še zaključno plast v poljubni granulaciji (grobost fasade) in barvi.

Zakaj potrebujemo toplotno zaščito?

Toplotna zaščita fasade je zaradi velike površine eden najpomembnejših elementov za izolacijo objektov. Pripomore k zmanjšanju porabe energije in zato zmanjšuje onesnaževanje naravnega okolja. Med različnimi sistemi toplotne zaščite fasade je najpogostejši tip tako imenovana kontaktna fasada – stenska izolacija na zunanji strani zgradbe.

fasada_objekta.jpg

Katera dela morajo biti dokončana pred vgradnjo fasade?

Ko se lotite vgradnje fasade, morajo biti na objektu dokončana vsa krovna dela ter vanj vgrajene vse vodovodne in električne instalacije, vključno z vgrajenimi vtičnicami, telefonskim in kabelskim priključkom, žlebovi, odtočnimi cevmi, okni in vrati. Priporočamo vam, da so zidovi z notranje strani že ometani in po tleh položeni cementni estrihi. Vgradnja okenskih polic lahko poteka skupaj z namestitvijo fasade.

Različne vrste sistemov

Termoizolacijsko ploščo uporabljamo predvsem za stene in streho hiše. Na voljo je v treh osnovnih različicah, povezanih z vrsto plošče: plošče iz poliuretana, iz polistirena in takšne, ki so napolnjeni s kameno volno. Najkakovostnejša izbira so plošče iz poliuretana, ki ga namestijo na večino stavb, ki se morajo segreti ali ohladiti oziroma jih uporabljamo za posebne namene, kot so hladilnice sadja in zelenjave.

Na strehah z ukrivljeno površino in v objektih, kjer je pomembno omogočiti naraven vir svetlobe, uporabljamo leksan plošče (na sliki spodaj). Le-te je možno tudi kombinirati z drugimi rešitvami, na primer termoizolacijsko ploščo. Rebrasto pločevino pa po navadi uporabljamo za zgradbe, ki ne potrebujejo toplotne izolacije, kot so na primer skladišča.

lexan_panels.jpg

Kaj dosežemo s termoizolacijsko fasado?

Ogrevanje doma pozimi predstavlja od 50 do 70 odstotkov vseh stroškov za energijo. Večina starejših hiš je namreč zgrajena z neprimerno izolacijo in fasado, posledica pa je večja poraba za ogrevanju v zimskem času in hlajenje doma v poletnih mesecih. Treba je upoštevati, da stari materiali, kot so kamena volna, z leti izgubljajo izolacijsko moč. Zaradi tega mora biti fasada po možnosti termoizolacijska in pravilno vgrajena, da preprečite energijske izgube in razvoj plesni.

Z najcenejšo termoizolacijsko fasado iz stiroporja lahko prihranimo od 40 do 60 odstotkov energije za ogrevanje in pri stroških za gradnjo. Takšna izolacija je primerna tudi za sanacijo starejših hiš, ki še nimajo toplotne zaščite.