Značilnost njihove linije naprav za urejanje okolice doma ni le do okolja prijazno akumulatorsko napajanje, temveč predvsem nekatere inovativne rešitve, ki se še kako obnesejo v praksi.

md275_husqvarna1.jpg

Priloženi akumulatorji in polnilci

Na testu smo preizkusili kar šest naprav – škarje za živo mejo HighCut in EasyCut, baterijske škarje ComfortCut, vretenasto kosilnico, baterijsko vrtno kosilnico in verižno žago s prav takšnim pogonom. Precej pester izbor naprav, pri katerih zaradi specifične narave dela in zahtev akumulatorjev ne moremo menjati kar vsepovprek. Vrtna kosilnica ima na primer poseben akumulator, ki že malo spominja na tiste v avtomobilih. Akumulatorji drugih strojev so izmenljivi – tistega iz kosilnice z nitko lahko uporabimo v škarjah za grmovje ali verižni žagi, seveda pa se zaradi različno zmogljivih motorjev spreminja čas delovanja.

md275_husqvarna2.jpg

Za primer vzemimo 18-voltni akumulator z 2,6 Ah, ki ga lahko namestimo v štiri različne naprave. Kosilnici z nitko bo energijo zagotavljal približno eno uro, s škarjami za grmovje bomo lahko delali več kot uro in pol, z verižno žago približno pol ure, z akumulatorskim pihalnikom (tega tokrat nismo preskusili) pa slabe pol ure. Dodatne akumulatorje in hitre polnilce lahko po potrebi dokupimo, tako da enega uporabljamo, medtem ko se drugi polni. Velja še omeniti, da sta vsem akumulatorskim izdelkom Gardena priložena akumulator in polnilec, tako da z novo napravo ni nikakršnih dodatnih stroškov.

md275_husqvarna3.jpg

Mnoge možnosti optimizacije

Uporaba vseh Gardeninih naprav je zelo preprosta, skoraj intuitivna. Že po barvi posameznih elementov lahko vemo, čemu služijo, saj velja pravilo, da se vse, kar je oranžne barve, nekako giblje. Z oranžnim stikalom se napravo vklopi, oranžni so zatiči za nastavitev nagiba, podobno je na primer z nastavljanjem dolžine pri škarjah HighCut. Te so sicer izjemno nastavljive in uporabne za različne naloge. Lahko jih uporabljamo delno zložene, ko delujejo tako kot škarje za živo mejo, ki smo jih tudi preskusili. Z iztegnjeno osjo in zasukano rezalno glavo jih lahko brez prepogibanja uporabimo za urejanje spodnjega dela žive meje, obratno pa za ravnanje vrha žive meje, ko lahko dosežemo do tri metre visoko rastje.

md275_husqvarna5.jpg

Na živi meji smo preskusili tudi manjše enoročne baterijske škarje ComfortCut, ki so namenjene urejanju trate in grmovnic. Nanje se lahko brez orodja namesti pomanjšana izvedba zobatega rezila ali rezilo za travo. Nekoliko smo dvomili zgolj v dodatno teleskopsko držalo, ki nam omogoča, da s temi škarjami rob trave režemo tudi stoje. Po nekaj metrih ravnanja travnatega roba smo videli, da od 85 do 120 centimetrov dolg ročaj sploh ni napačen – kadar želimo natančen raven rez, je zelo dobrodošel, če bi radi udobno uredili cel vrt, pa že skorajda nujen.

md275_husqvarna8.jpg

Kosilnica z nitko brez nitke

Poleg škarij HighCut z nenavadnim videzom preseneča tudi kosilnica na nitko AccuCut 450Li. Težko je sicer reči, da gre za kosilnico z nitko, saj je namesto nje na kosilno glavo nameščen nekakšen plastičen jeziček za košnjo. Menjava nitke marsikateremu občasnemu uporabniku povzroča težave, jeziček pa samo potegnemo iz ležišča in zamenjamo z novim. Nekaj jih lahko shranimo tudi v utore na ročaju kosilnice, tako da ga ob izrabi med delom lahko zamenjamo nemudoma, sicer pa jih je kosi priloženih kar dvajset. Glede na to, da so kosilne glave na električnih kosah navadno manjših dimenzij, pri Gardeni, kar se tiče zmogljivosti, z uvedbo tega sistema niso izgubili veliko. To so še vedno predvsem naprave, namenjene urejanju robov trat, na primer okrog grmovnic, dreves ali robnikov. Za takšne naloge je AccuCut 450Li opremljena s praktičnim ščitnikom, ki preprečuje poškodbe dreves ob delu v bližini debla. Zaradi motorja, ki je v neposredni bližini kosilne glave, je tako kot pri škarjah HighCut možno nagibanje glave. Obrnemo jo lahko popolnoma vertikalno, ko je najbolj uporabna za ravno košnjo robov trate. Najbolj opazna značilnost, ki smo jo tokrat prihranili za konec, pa so zložljiva kolesa, ki omogočajo enakomerno košnjo in razbremenijo uporabnika.

md275_husqvarna10.jpg

Vretenasta kosilnica, ki daje odlične rezultate

Vretenaste kosilnice so že skorajda izginile iz uporabe, ko jo je ponovno obudila večja okoljska ozaveščenost. Košnja s takšno kosilnico je fantastična, saj v skoraj popolni tišini pridemo do čudovito pokošene trave. Resnično, rezultat košnje z vretenasto kosilnico je bila ena najbolj natančno pokošenih trat, kar smo jih videli. Ob vretenasti smo preizkusili tudi akumulatorsko kosilnico PowerMax, ki jo Gardena ponuja v izvedbi s širino košnje 36 ali 42 centimetrov oziroma s 40- ali 50-litrskim košem. Dobro se obnese tako pri pobiranju v koš kot ob nastavitvi z mulčenjem, primerna pa je predvsem za manj zahteven teren.

Gardena je s svojo ponudbo akumulatorskih naprav postavila visoka merila konkurence. Naše pohvale ne letijo toliko na zmogljivosti, ki so brez dvoma izjemne, temveč predvsem na prilagodljivost posameznih naprav ter njihovo opremo. Dokupite lahko tudi mnoge dodatke, ki delo še olajšajo in pohitrijo, seveda pa so že artikli v škatli pripravljeni za uporabo – samo napolniti jih je treba.