Vgradnja v steno ni prinesla le več prostora v kopalnici, temveč tudi večjo funkcionalnost in do takrat nepredstavljivo stopnjo oblikovalske svobode. Izjemna inovacija (do danes je bilo vgrajenih več kot 60 milijonov splakovalnikov), je požela svetovni uspeh in utrla pot razvoju inovativnih rešitev sanitarne tehnike ter opreme. Danes so podometni splakovalniki Geberit klasiki sodobnih kopalniških sistemov, obenem pa še vedno predstavljajo osnovo za kopalnice prihodnosti.

»V 50 letih je bilo proizvedenih več kot 60 milijonov Geberitovih podometnih splakovalnikov, s tem smo prekosili celo Volkswagnov Golf, najbolj prodajan avto na svetu,« je povedal Miran Medved, direktor podjetja Geberit. »Zgodbe o uspehu pa ne bi bilo brez naših partnerjev inštalaterjev, projektantov in trgovcev. Poudariti moram, da se mnogi inštalaterji še danes srečujejo s prvimi modeli podometnih splakovalnikov, kar dokazuje visoke standarde, ki smo jih postavili že pred pol stoletja.«

gbr1.jpg

Nova generacija kopalnic

Prvi podometni splakovalniki Geberit so bili leta 1964 vgrajeni v kopalnice priznanega švicarskega hotela Eiger, kjer so jih uporabljali vse do renovacije v lanskem letu. Geberitova inovacija je hitro prepričala kupce ter se kmalu razširila po vsej Evropi in svetu. Razvoj vgradnje sanitarne tehnologije, ki je skrita očem, je namreč spremenil percepcijo kopalnice iz prostora za osebno higieno v funkcionalno kopalnico, ki je prilagojena željam uporabnika.

S prvim vgrajenim kotličkom se je počasi vsa sanitarna tehnologija, ki je do takrat nefunkcionalno zasedala prostor v kopalnici, pomaknila za steno. Način podometne vgradnje je prinesel rešitev za vsako situacijo, in omogočil razvoj enostavnejše predstenske vgradnje elementov. Nefunkcionalni in tudi neprivlačni sistemi, cevi ter splakovalniki, ki so prej kazili prostor, so postali očem nevidni in omogočali preobrazbo kopalnice v oazo dobrega počutja. Novo dobo svežine, higiene in dizajna v kopalnici so pri Geberitu še nadgradili z inovativnimi sistemi za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz stranišča, školjko s prho in drugimi inovacijami.

gbr.jpg

Usmerjeni v prihodnost

V 50. letih so se vgrajeni splakovalniki ves čas spreminjali in nadgrajevali. Z razvojem tehnologije električnega, hidravličnega ali pnevmatskega aktiviranja splakovalnika je izpiranje stranišča postalo enostavnejše, inovacije pa so prinesle mnoge prednosti za uporabnike in okolje. Z mislijo na ekološko ravnanje in varčnost z vodo je Geberit razvil rešitve, kot so tipka start-stop, dvokoličinsko splakovanje in splakovanje z manjšo količino vode, ki znatno zmanjšajo porabo vode v gospodinjstvih.

Dosedanji razvoj tehnologije napoveduje kopalnicam še bolj sofisticirano visoko tehnološko prihodnost. Geberitovi strokovnjaki napovedujejo, da bo sistem za odstranjevanje neprijetnih vonjav, ki je vgrajen v splakovalnik, kmalu med osnovnimi elementi moderne kopalnice. Novo dobo svežine in higiene prav tako napovedujejo Geberitove aktivirne tipke, ki delujejo brez dotika, ter straniščna školjka s prho za popolno higieno in udobje. Vse te in še mnoge druge Geberitove inovacije izoblikujejo svet funkcionalne sanitarne tehnologije po viziji sodobnega uporabnika.

gbr3.jpg

Podjetje pred svojim časom

Ideja splakovalnika, skritega za steno, je nastala pod vodstvom izvršnega direktorja Heinricha Geberta. S poslanstvom, da naredi družinsko podjetje uspešnejše, je z lesenim "kotličkom pod roko" potoval po Evropi. Zelo hitro so les zamenjali umetni materiali nove dobe. Prav s tem je povezan tudi nastanek imena podjetja Geberit. Sestavljeno je namreč iz družinskega imena Gebert in prvega povsem sintetičnega plastičnega materiala bakelit. Vizija podjetja še danes ostaja nespremenjena, veš čas iskati nove rešitve in biti pionir inovacij v sanitarni tehnologiji.